Buna göre olumlu düşünce varsa, olumsuz düşünceye yer yoktur ya da bunun tam tersini de düşünebilirsiniz.
Özellikle yalnız kaldığımız zamanlarda aklımıza sürekli negatif düşünceler gelmeye başlıyor ve kaygı içeren duygulara kapıldığınızı hissettiğinizde kafamın içindekileri bir boşaltsam dediğiniz olmuyor mu?
Stresin baskısıyla gün içinde yaşadığımız olayları ve kişilerle olan iletişimimizi değerlendirdiğimizde düşünceler zihnimizde karmaşık bir hal almaya başlıyor, böyle bir durumda zihin şimdiki anda durmakta zorlanır.
Ya geçmişe gideriz, ya da geleceğe.
Zihnimiz bu durumdayken ne yaptığımız işe tam odaklanabiliyoruz ne de kişilerle olan iletişimlerimizde dikkatli ve duyarlı olabiliyoruz. Kendimizi duyarsız ve dikkatsiz hissetmeye başlıyor ve farkında olmadan kendimizi eskiden daha dikkatliydim derken bulabiliyoruz.
Kafamızın içini dingin su gibi nasıl pürüzsüz yapabiliriz?
Aslında çözümü çok basit. Zihnimizi yavaşlatarak bunu başarmamız mümkün.
Negatif düşünce yapısını, pozitif düşünceyle değiştirip güçlendirebiliriz. Serotonin yani mutluluk hormonu bu noktada çok önemli bir role sahip. Serotonin hormonunun vücutta eksikliğinin başlıca belirtileri karamsarlık, agresif bir ruh hali, endişe duyma ve uykusuzluktur.
Öncelikle serotonin hormonunu doğal yollar ile arttırmaktan başlayabiliriz.
Bunu bol güneş ışığı, doğru beslenme, düzenli egzersizler ile sağlamak mümkün.
Peki daha pozitif ve olumlu nasıl düşünebiliriz?
Bazı basit kuralları uygulayarak bunu başarabiliriz. Kural kelimesi gözünüzü korkutmasın.
Günlük yaşamınızda kolayca uygulayabileceğiniz metodlar
1. İçinizdeki Sabotajcıdan Uzak Durun
Unutmayın ki herkesin içinde bir sabotajcı vardır. Önce sizi aşağılayan bu sabotajcıyı keşfedin. Sürekli kulağınıza,sen yapamazsın, sen başarmazsın, bu İşin üstesinden gelemezsin, diye fısıldar. Bu negatif düşünceler kafamızda belirdiği anda, hemen düşüncenize DUR ve İPTAL ET komutunu verin.
Sanki zihninizin içinde bir buton var ve siz bu butona basıyormuşsunuz gibi DUR komutu ile bu düşüncelerinizi durdurun.
2. Negatif Cümleler Kullanmaktan Vazgeçin Başaramam, Yapamam, İyi değilim, Yeterli değilim, Ya başarısız olursam gibi negatif ve olumsuz kelime, cümleleri kafanızdan silin ve kullanmamaya özen gösterin. Bunların yerine Başarabilirim, Yapabilirim, Daha iyi olabilirim, Bu iş benim, Enerji doluyum gibi olumlu kelimeleri kullanın.
3. Özgüvenli Bir Duruş Sergileyin Zihin bedeni, beden zihni etkiler. Ruh, zihin ve beden bir bütündür. Bu yüzden önce bedenen duruşunuzu değiştirin ve dik durun. Omuzlar dik, karın içerde, göğüs dışarda pozisyonuna geçin. Sakin bir şekilde nefes alıp vermeye başlarken gülümseyin. Unutmayın ki duruşunuz hem ruhunuzu hem de zihninizi daha berrak hale getirecektir.
4. Kendinize Sorular Sorun Kaynaklarım neler?
Fırsatlarım neler?
Neyi daha iyi yapabilirim?
gibi kendinize sormanız gereken güçlü soruları sorun.
Bu sorular sizi pozitif düşünceye adım attıran güçlü sorulardır.
5. Zihinsel Canlandırma Yapın Yapmak veya başarmak istediğiniz her neyse olayı zihninizde tüm detayları ile canlandırmayı deneyin.
Tam anlamıyla o anı yaşayın ve o anın içine girin.
Bu zihinsel canlandırmayı her akşam yatağa girdiğinizde alışkanlık haline getirin.
Zihinsel canlandırmanızı yaparak uykuya daldığınızda sabah çok daha pozitif uyanıp, güne daha mutlu başladığınızı fark edeceksiniz.