info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2033
Dolar Satış
:
35.2667
Euro Alış
:
36.6076
Euro Satış
:
36.6736
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Festival mi? Ticaret mi?

Geçtiğimiz yıl Tekirdağ Tümkasder bünyesinde bir yöresel lezzetler festivali yapılmak istenmiş ve hem büyükşehir hem de Süleymanpaşa belediye başkanlarının tavrı nedeniyle tezgah açan esnaf gidince bu kez her yörenin yiyecekleri satılmıştı.

Bu yıl da Çorlu Tümkasder Kastamonu yöresel lezzetler festivali yaptı ve bunun geliri Çorlu 1947 kulübüne verileceği için,biz de destek verdik. 

Buradaki tezgahlarda gözümüze çarpan tek yöresel lezzetler adına sadece kuyu kebabı standı vardı. Bu organizasyon Çorlu 1947 kulübüne destek amacıyla olduğundan,biz de destek verdik. Hatta Tekirdağspor için de böyle bir organizasyon düşünülürken,olayın farklı boyuta dönüşmesi nedeniyle vazgeçildi. Fakat bu durum Saray ve Tekirdağ`ın farklı ilçelerinde devam edeceği konuşulurken,bu stantlardan birinin sahibi olan Giresunlu peynirci sosyal medyada yeni arabasını çekip, "Çorlu`daki etkinlik sayesinde aldım" diye yazınca, tabi bazı kesimlerin, " bu nasıl yöresel lezzetler festivali " diyerek tepki göstermesi ile dikkat çekti. 

Aynı organizasyon ve aynı farklı yörelerin stantları her ilçede boy göstermeye başlayınca,bu işin ticari boyutu sorgulanmaya başladı. Yasal olarak bir dernek,gelir amaçlı sadece bir defa etkinlik yapabildiği gibi,başka bölgelerde de gelir amaçlı etkinlik yapamayacağından,gerek dernekler müdürlüğü gerekse maliye açısından o fotoğraf ve etkinliğin incelemeye alınacağı konuşulurken,her yıl Karadenizliler lezzet şöleninin örnek alınacağı ve sadece tek yöreye özgü ürünlerin standının açılabileceği konuşuluyor. 

YÖRESEL LEZZETLER FESTİVALİ NASIL OLUR? YÖRESEL LEZZETLER FESTİVALİ,O YÖREYE AİT DERNEĞİN YILDA BİR DEFA GELİR AMAÇLI ETKİNLİK YAPMA KURALINA GÖRE VE SADECE O MEMLEKETİN ÜRÜNLERİNDEN OLUR. 
Esnaf odaları başkanı Sami Kayın`ın uzun süredir bu konu üzerinde durduğu ve takipte olduğu,yöresel lezzet festivalinin ticari amaçla değil,yöresel lezzetleri tatma amacıyla yapılması gerektiğini savunduğu konuşuluyor. 

TEMENNİMİZ,BU İŞİN DAHA DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE,HİÇ BİR TEKİRDAĞ ESNAFINA ZARAR VERMEDEN ESNAF ODALARI BAŞKANI,BELEDİYE BAŞKANLARI VE DERNEK BAŞKANLARININ ORTAKLAŞA KONUŞARAK YAPILMASI OLUP,TEKİRDAĞ HALKININ BU TÜR LEZZETLERDEN MAHRUM OLMAMASIDIR. 
- Kastamonu kuyu kebabı elbet Kastamonu tezgahında yenir. 
- Künefe,Hatay tezgahında yenir. 
- Baklava,Gaziantep tezgahında yenir. 
- Fındık,Ordu tezgahında yenir. 
- Kebap,Urfa tezgahında yenir. 

Ama hepsi de kendi memleketlerinin lezzet etkinliğinde yenir ve sadece bir yerde bağlı olduğu dernek yerinde yapılır. 
Gelişmeleri takip edeceğiz.
Bakalım ne olacak?