“ Mustafa Kemal (Atatürk), Suriye`de Vatan Cemiyeti`ni kuruyor, ertesi sene Makedonya`ya geliyor, oradan Trablusgarp`a koşuyor.
Trablusgarp`taki görevi bitince tekrar bu tarafa Balkan Harbi`ne geliyor. Bu durum tabii ki kendisini ve düşüncelerini müthiş etkilemiştir.”
" Birinci Dünya Savaşı`ndan sonra Türk toplumu kaosu ve yeni bir dünya savaşını değil, Milli Mücadele`yi tercih etmiştir."
" Osmanlı İmparatorluğu, milliyetçi akımlar sayesinde dağılan tek imparatorluk değildi; fakat ne Rusya, ne de Avusturya-Macaristan`da ulusalcı akımlar bu derecede aktif ve silahlı eyleme dönüşmüştü."
" 1967`de bindiğimiz trendeki ihtiyar Araplar `Ah nerede o Osmanlı!` diye yakınıyorlardı. Cevabı düşündürücüdür. Acaba o Osmanlı`yı kim kovaladı, bizimle beraber mi kovalandı; bilemiyoruz."
" 1918 yılında, mütarekenin en hazin vaktinde, millet her yerde direniyordu. Ama bu direnişlerin arasında koordinasyon yoktu. O eşgüdümü hangi politik deha sağlayacaktı? Ancak arkasında askerî bir başarı ve müspet intibaları olan bir komutan… Mustafa Kemal Atatürk..."
“ İkinci Dünya Savaşı, cephede öldürdüklerinden çok, geride yaşayan ölüler bıraktı.”
İlber Ortaylı
Osmanlı`nın çöküşünün nedenlerini, milliyetçilik akımlarını, Trablusgarp Harbi`ni, Balkan Harbi`ni, Birinci Dünya Harbi`ni, küllerinden doğan bir cumhuriyet kuran Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarını, Türk siyasal hayatında demokrasiye geçiş çabalarını, Demokrat Parti`nin iktidarda olduğu yılları ve 1965 yılına doğru giden gelişmeleri, Ortadoğu`nun tarihini, Krallıkların yükselişini ve çöküşünü, baskıcı liderler ve oğullarını Türk tarihçiliğinin kılavuz ismi İlber Ortaylı`nın derin analizleriyle soluk soluğa okumak için benzersiz bir davet…
Yakın Tarihin Gerçekleri, 19 ve 20. yüzyıla dair tartışılan, gündemden düşmeyen konulara dair İlber Ortaylı`nın görüşlerini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir kitap...