info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Beş Bin Yıllık Kültürümüzün Sesi Müzik
Yazar
Aytaç Yalman
Yayınevi
Yazarın Kendi Yayını
Yayın Yılı
2017
Bir yeri vatan yapan, milletin ruhudur. Bu ruh sanat ile yönlendirilir ve güçlendirilir. Çünkü o ruh halkın yüreğinin sesi olur. Halkın ruhundaki kahramanlık duygularını canlandırılır, duygudaşlık, vatandaşlık ve tarihdaşlık duygularını güçlendirir. 

Sanatçı humanist, ahlaklı olmak; toplumun fikirsel hayatına yön vermek mecburiyetindedir. Bunu yaparken toplumun değerlerine önem verir. Çünkü müzik, resim ve tiyatro vb. Önemli enstrümanları kullanır. Kitap yazar, opera, bale ve tiyatro eserleri sahneye koyar, konser verirler. Kuşkusuz bunları yaparken milli, yerel ve sosyal değerlerimizin gelişmesini gözetmelidir. 

Bilindiği gibi, her ideoloji sanat ile desteklenmeden yeterince gelişemez. Bir milletin dili, estetik anlayışı ve milli zevkleri, adeta onun ruhu gibidir. Varlığını sürdürmek isteyen milletler, bu değerlerine sahip çıkmak zorundadırlar. Tarihte adı geçen bütün toplulukların sanatları olmuştur. Sanata değer vermeyen milletlerin bugün geldiği (veya gelemediği) durumu ibretle izliyoruz. Sanat, sadece duygudan ibaret değildir. Aynı zamanda düşünce dünyasının ve aklın ürünü olmalıdır. Ayrıca sanat ortamı, hoşgörü, güzellik ve sevgi ortamıdır. Sanatın en önemli işlevi, gerçeği bütün yönleriyle ve samimiyetle anlatmasıdır. 

Bu kitabın amaçlarından birinin Türkiye’nin müzik evrimine dayanak oluşturan temel olguları, tarihsel bir süreç çerçevesinde irdeleyerek, çağdaş Türk müziğinin kat ettiği bugünki gelişimin, genel Türk aydınlanması içindeki yerini belirlemeye çalışmak olacaktır. Atatürk’ün modern Türkiye’yi kurarken belirlediği siyasal programının kültür boyutunu oluşturan müzik alanındaki başlıca hedefleri; öncelikle klasik Batı müziğinin ülkede yerleşmesi, bu müzik türünde Türk sanatçılarının özgün eserler ortaya koyması ve bu müziğin ulusal müzik haline getirilmesi idi. 

Ancak onun düşüncesi, evrensel normların ulusal ve yerel ezgilerimizle bütünleşmesi idi. 

(Tanıtım Bülteninden)