Gözlerinizi kapayın ve bir şehir hayal edin. Yağmurun asla dinmediği, gri mi gri, kasvetli mi kasvetli bir şehir. Şehrin ıslak karanlığı ortasında, yıpranmış, aksamları paslanmış, tuhaf bir panayır düşünün sonra… Masa başında çalışan, her günü birbirinin aynı olan bir adam getirin gözlerinizin önüne: Charles Unwin. Unwin, aldığı beklenmedik terfiyle düşler, filler ve cinayetler ekseninde bir gizemin kalbine sürüklenecek, tuhaf macerası ironik bir biçimde şekillenecektir... Hafiyenin El Kitabı, Dashiell Hammett (2009) ve William L. Crawford (2010) ödüllerini almış sürükleyici bir polisiye ve düşünceleriniz hakkında düşündüklerinizi değiştirme iddiasında.
1977 doğumlu Jedediah Berry bu ilk romanında gerçeküstü unsurları ustaca kullanmış ve ortaya kendiyle dalga geçen, ironik bir polisiye çıkmış. Öyle ki romanı heyecanla karşılayan yabancı basın, yazarın Hafiyenin El Kitabı’nda yarattığı atmosferi, Terry Gilliam ve David Lynch gibi ustaların filmlerine göndermeler eşliğinde betimlemiş.
Romanın tuhaf bir rüya etkisi yarattığını belirten The New Yorker, Wes Anderson Kafka’yı sinemaya uyarlasa ortaya tam da böylesi bir şey çıkacağı görüşünde. Berry’nin romanında rüyalar rüyalara ve okuduğunuz kitap bir başka kitaba, Hafiyenin El Kitabı’na uzanıyor. Kendini beklenmedik bir terfi ile birtakım gizemli olayların kalbinde bulan Charles Unwin, rüyaları ile gerçeklerinin karıştığını fark edince roman polisiyeden maceraya ve psikolojik gerilime, yer yer mizaha ve postmodernizme de selam çakarak hafif hafif kaymaya başlıyor. Bir yerlerde birileri, olan biten her şeyi, görülen düşleri bile kayıt altında tutuyor ve belgeliyor, yağmur dinmek bilmeden yağıyor da yağıyor.
Hafiyenin El Kitabı, uyanık hayatlarını uykudaymış gibi geçirenlere inat, hafızanın, rüyaların ve algının kapılarını aralamakta da ısrarlı. Bir şemsiye, bir bisiklet ve bir el kitabı eşliğinde kendi ve diğerlerinin düşlerine sızarak biteviye bir uyku haliyle savaşan bir adamın sürükleyici ve çarpıcı öyküsü, steampunk unsurları da barındırıyor.
Hafiyenin El Kitabı, rüyalardan rüyalara uyanan bir adamın ve bir kitaptan aynı adlı bir başka kitaba uzanan bir maceranın eğlenceli ve zihin açan romanı.
Hafiyenin El Kitabı’nın bölüm başlıklarından tadımlık alıntılar:
“İpuçları Hakkında: Çoğu şey ikiye ayrılabilir: ayrıntılar ve ipuçları. Bunları ayırt edebilmek, sağ ayağınız ile sol ayağınızı ayırt edebilmekten daha önemlidir.”
“Kanıtlar Hakkında: Nesnelerin de hafızası vardır. Kapı tokmağı, çevireni; telefon, açanı anımsar. Tabanca en son ne zaman ve kim tarafından ateşlendiğini hatırlar. Bir şeyler anlatacaklarında duyabilmek için eşyanın dilini öğrenmek, dedektifin görevidir. Nesnelerin de hafızası vardır. Kapı tokmağı, çevireni; telefon, açanı anımsar. Tabanca en son ne zaman ve kim tarafından ateşlendiğini hatırlar. Bir şeyler anlatacaklarında duyabilmek için eşyanın dilini öğrenmek, dedektifin görevidir.”
“Hafıza Hakkında: Kâğıtlarla kaplı bir masa hayal edin. Düşüncelerinizin toplamı budur. Şimdi masanın ardında bir yığın dosya dolabı hayal edin. Bu da bildiklerinizin toplamıdır. Bütün mesele masayla dosya dolaplarını birbirine mümkün mertebe yakın ve kâğıtları düzgün tutmaktır.”
Jedediah Berry
1977 yılında, Amerika’nın New York eyaletinde dünyaya geldi. Edebiyat sahnesine Dashiell Hammett Ödülü ve William L. Crawford Ödülü’ne layık görülen ilk romanı Hafiyenin El Kitabı ile adım attı. Jorge Luis Borges, Franz Kafka, Italo Calvino ve Angela Carter gibi yazarlardan ilham aldığını belirten Berry, polisiye kurgulu ilk romanı Hafiyenin El Kitabı’nda eşi benzeri olmayan bir şehri karanlıkları ve kabusları ile birlikte inşa ediyor.
Jedediah Berry’nin kısa öykü ve denemeleri Conjunctions, Le Petit Zine ve Chicago Review gibi dergi ve fanzinlerde yer almış; aralarında Best New American Voices (Amerikan Edebiyatının En İyi Yeni Sesleri) da bulunduğu çeşitli antolojilerde yayımlanmıştır. Berry, halen Massachusetts’te yaşamakta ve Small Beer Press’te editör olarak çalışmaktadır. Publisher’s Weekly’nin Kafka ve Paul Auster esintileri taşıdığını iddia ettiği, New Yorker’ın tuhaf bir rüya etkisi yarattığını belirttiği Hafiyenin El Kitabı, adını ileride daha sık duyacağımız parlak yazardan etkileyici bir ilk roman.