info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5994
Dolar Satış
:
35.6635
Euro Alış
:
37.3073
Euro Satış
:
37.3745
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Belagat-ı Osmaniyye
Yazar
Ahmet Cevdet Paşa
Yayınevi
Kapı Yayınları
Yayın Yılı
2016
Sayfa
268
Türk kültür tarihinin en önemli eserlerinden olan Belâgat-i `Osmâniyye, Osmanlı Belâgatı, Osmanlı`ya ait Belâgat, Osmanlıca Belâgat, Osmanlı Türkçesi Belâgatı anlamlarına gelmektedir. Devrinde ilim dünyasında, gazetelerde pek çok tartışmaya yol açmıştır. Eserin ne kadar önemli olduğu, Ahmed Cevdet Paşa hayattayken 8 kere basılmasından anlaşılmaktadır. Eserin ilk baskısının yapıldığı 1880`den Ahmed Cevdet Paşa`nın 1895`te ölümüne kadar 15 senelik kısa bir sürede kitabın bütün toplum katmanlarına yayıldığı söylenebilir. Ahmet Cevdet Paşa`ya maarif nâzırı iken Osmanlı Türkçesi`ne dair bir belâgat kitabının yazılması görevi verilir. 1880 yılında Mekteb-i Hukuk`un birinci sınıfında okuttuğu ders notlarını parça parça yayımlamaya başlaması sonucunda Belâgat-i `Osmâniyye meydana gelir. Belâgat-ı Osmâniyye; dîbâce, mukaddime ve lâhika başlıklarını taşıyan giriş kısmından sonra üç ana bâb ve bir hâtimeden oluşmaktadır.  

Cevdet Paşa eserin ilk bölümünde sarf ve nahiv kaideleri bakımından Arapça, Farsça ve Türkçe`nin genel bir değerlendirmesini yaparken neden böyle bir eser yazma ihtiyacı duyduğunu da açıklar. Ona göre sadece doğru yazmak yeterli değildir; aynı zamanda açık ve güzel bir şekilde yazabilmek şarttır. Bunu sağlayabilecek olan ise belâgattır ve Belâgat-i `Osmâniyye belâgatın ilkelerini metodolojik bir şekilde açıklamayı hedefler. 

Mehmet Gümüşkılıç`ın titiz bir çalışmayla yayıma hazırladığı Belâgat-ı Osmâniyye; üniversite öğrencileri, akademisyenler, aydınlar, araştırmacılar için anlaşılabilir bir temel kaynak niteliği taşımaktadır. 

(Tanıtım Bülteninden)