info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sakız Çiğnemek Ne Zaman Zararlı ?

"Sakız çiğnemenin de kuralları olur mu" demeyin. Sakız, şekersiz olmak kaydıyla ağız ve diş sağlığına olumlu katkı yapıyor. Ancak çene ve kas yapısını bozmaması için çiğnemenin süresi ve şekli önemli.

Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.

Çene sağlığına dikkat çeken Diş Hekimi Kökdemir,  “Çünkü çene kaslarımız da vücudumuzun diğer kasları gibi belli bir süre sonra yorulmaya başlar. Çok uzun süre sakız çiğnenmesi bu kaslarda deformasyona ve ağrılara sebep olabilir” diye konuştu.

TEK TARAFLA ÇİĞNEMEYİN

Kökdemir, sakız çiğnemenin diş sağlığı üzerindeki avantaj ve dezavantajlarını özetle şöyle anlattı:

“Çene eklemi oldukça küçük ve hassas bir eklemdir. Sakızın tek taraflı çiğnenmesi o taraftaki eklemde fazla kullanıma bağlı problemlere yol açabilir. Çene eklemleri de diğer eklemler gibi bir kere hasar gördü mü vücut bu hasarı bir daha onaramaz ve çene ekleminden ses gelmesi, ağzın açıkken takılı kalması veya çenenin kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.

YÜZÜN SİMETRİSİNİ BOZABİLİR

Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı olması, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine ve yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir.”

DİŞLERİN TEMİZLENMESİNE YARDIMCI OLUYOR

Tüm bu nedenlerden dolayı şekersiz veya tatlandırıcılı sakızların çenenin her iki tarafıyla ve kısa süre çiğnenmesi gerektiğini vurgulayan Kökdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sakızın yemeklerden sonra çiğnenmesi ise tükürük salgısının artmasına, çiğneme sırasında oluşan mekanik kuvvetlerle de dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu şeker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır diyebiliriz.”