info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Lezzetli Meyve Sebzeyi Seçmenin Sırları

Pazarda, süpermarkette, manavda alışveriş yaparken en önemli şeylerin başında sebze ve meyvelerin en tazesini, en kalitelisini, en lezzetlisini seçmek geliyor.

Çünkü ne kadar doğru seçim yaparsak yemeklerimiz o kadar leziz ve keyifli oluyor, hem de para verip aldığımız bu sebze ve meyveler çürük, bozuk, işe yaramaz çıktığında doğrudan çöpe gitmesini engelliyor.

Peki meyve ve sebzelerin en iyisi, en kalitelisi nasıl seçilir? Nelere dikkat etmek gerekir? Meyve ve sebze seçmenin püf noktaları nedir? meyve ve sebzelerin en iyilerini seçebilmek İçin bilmeniz gereken 13 mühim şey başlığı altında mutfak alışverişinin püf noktalarını derledik.

Hormonlu yiyeceklerin hayatımıza girmesiyle her yerde devasa meyveler ve sebzeler görmeye başladık. Hormonlu besinlerden sakınmak istiyorsanız büyük olanları değil, daha küçükleri tercih etmenizde fayda var. Örneğin daha küçük patlıcanların tadı daha az acımtırak olmaya yatkındır, ayrıca daha ince bir kabuğa ve daha az çekirdeğe sahiptir. Patlıcan demişken patlıcanların rengi simsiyah olmalı ve tutulduğunda ele renk vermemeli. Şayet veriyorsa ilaçlanmıştır.

Kabuğunun çatlaklarla dolu olması da kötüye işaret değil. Nitekim bu meyvenin kabuğu çatlatacak kadar su topladığını, yani fazla sulu olduğunu gösteriyor. Örneğin nar seçerken hem ağır olmasına hem de renginin parlaklığına dikkat etmeniz gerekiyor.

Büyüklerimiz boşuna "Bu kavun değil ki koklayıp da alasın" dememişler. Konu meyve seçimiyse kokusu birçok şeyi anlamamızı sağlıyor çünkü. Bir meyvenin ne kadar olgun olduğunu anlayabilmek için altını koklamaktan çekinmeyin. Eğer iyi bir meyveyse güçlü bir koku yayacaktır.

Soğanın sert bir kokuya sahip olması onun çoktan filizlendiğini işaret eder ve bu da soğanın daha az sıkı ve daha az çıtır çıtır olduğunu gösterir. Bu arada filizlenmiş soğan çok da kötü bir şey değil, hala yenebilir ancak özellikle salatalarda kötü bir görüntüye sebep olacağı kesin.

Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.

Patatesin taze olup olmadığını anlamak için baş parmağınızla patatesin kabuğuna hafif bir baskı yapın, kabuğu kolayca sıyrılıyorsa ve içi sarıysa tazedir. Hem lezzetli, hem de dayanıklıdır. Ayrıca aşırı gübre ve hormon kullanılan patateslerin iç kısımlarında kararmalar vardır; şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Böyle görünen patateslerden uzak durmanızda fayda var. Bunun yanında filizlenmiş patatesleri almamaya dikkat edin.

Olgun ve iyi domatesi tepe kısmının çevresinde hafif yeşil çizgiler olmasından ayırt edebilirsiniz. Yuvarlak şeklini bozan sivri çıkıntılar varsa ve içi fazlaca boşsa hormonlu bir domatesi elinizde tutuyor olabilirsiniz. Hemen aldığınız yere geri bırakın.

Salatalığın boyu büyüdükçe içi yumuşar ve tatsızlaşır. Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince salatalıkların içi sünger gibi çıkar. Tazeliğini ise sapının yeşilliği ele verir.
"Benim aldığım karpuz asla kelek çıkmaz" diyenlere hayatlarını kolaylaştıracak birkaç tüyo verelim: Karpuzu elinize aldığında ağırlığını hissetmelisiniz. Kabuğu aynalı ve parlak olmalı. Sararmış ise güneşte çok durmuş olduğundandır, çürümekte olduğunu işaret eder. Ayrıca hormonlu karpuzlarda ciddi bir nişasta kokusu alırsınız. Bu yüzden karpuzun sadece ağırlığına ve rengine değil, kokusuna da dikkat edin.

Çileğin şu an tam da mevsimi. Olgunlaşmamış çileği sert olmasından anlayabilirsiniz. Çileğin güneşte az duranı makbulken düzgün şekilli olanı, yani yamru yumru, yapışık olmayanları tercih edilmeli.

7'den 70'e herkesin sevdiği bir meyve olan eriğin sert olanları tercih edilmeli. Bu erikler kaliteli ve lezzetli olanlardır. Yere attığınızda çatlıyorsa bilin ki o erik kaliteli ve olgunlaşmış olandır.

Kavunun kokusu onun taze ve olgunluğu hakkında fikir verir. Ayrıca kabuğunun parlaklığı da aynı derecede önemli. Karpuz gibi kavunu da elinizde tartarak alın. Çünkü o da karpuz gibi ağır olmalı. Yalnız kavun ile karpuzun farkı; kavunun karpuzun aksine bekledikçe ağırlaşması ve tadının güzelleşmesi. Aklınızda olsun.

Şeftali seçiminde de meyvenin ağırlığına dikkat etmek gerekiyor. Küçük olsa bile ağırsa bu meyvenin sulu olduğunun ve olgunlaştığının bir işareti. Ayrıca iyi şeftalilerin ağzı kapalıdır. Alıp eve gittiğinizde çekirdeği şeftaliden kolaylıkla ayrılıyorsa doğru bir seçim yapmışsınız demektir. Şeftali ele alındığında görünümünden daha ağır hissediliyorsa kalitelidir