Ancak bu hapların meme kanseri riskinde artış yarattığı konusundaki tartışma tüm dünyada henüz netlik kazanmış değil.
Antalya’da Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin (TJOD) ev sahipliğinde yapılan ve 1600 kişinin katıldığı 14. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinin gündem maddelerinden biri doğum kontrol hapları oldu.
Kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan TJOD Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, aile planlaması kavramına vurgu yaptı, “Biz artık bu konuyu üreme sağlığı kavramı olarak alıyoruz, insanların sadece çocuk sahibi olmak istememesi değil, istedikleri zaman çocuk sahibi olabilmeleri de bu kavramda yer alıyor” dedi.
“KANSER RİSİKİNİ VE KANSERE BAĞLI ÖLÜMLERİ AZALTIYOR”
Doğum kontrol haplarının düzenli ve doğru kullanıldığında hamileliği %99,9 oranında önlediğini söyleyen Prof. Demir, 2015 tarihli ve İngiltere kaynaklı bir araştırmaya değindi ve oral kontraseptiflerin bir başka etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:
“2015 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırma; doğum kontrol haplarının ciddi anlamda rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak kanserlerinde riski azalttığını göstermiştir. Ayrıca kansere bağlı ölümleri de önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.”
DOĞUM KONTROL HAPLARI MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?
Ancak bu hapların meme kanseri riskiyle ilişkisi uzun bir süredir netleştirilemeyen tartışma konusu. Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (International Agency for Research on Cancer – IARC), doğum kontrol hapı kullanımının meme kanseri riskinde neden olduğu artışla ilgili 2012’de bir rapor yayınladı. Bu raporda özellikle erken yaşlarda ve ilk gebelik öncesinde doğum kontrol hapı kullanımı ile meme kanseri gelişme riskinin yüksek olduğu, ilk gebelik sonrasında meme hücrelerindeki değişim ile birlikte bu riskin azaldığı belirtildi.
Raporu hatırlattığımız Prof. Cansun Demir, doğum kontorl hapı ile ilgili bu tartışmaların henüz netlik kazanmadığını söyledi, “Bu riski azalttığına, değiştirmediğine ve arttırdığına yönelik yayınlar var” dedi.
KAR-ZARAR DENGESİ NE DİYOR?
TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke de, “Doğum kontrol haplarının meme kanserini riskini bir miktar arttırdığı belirtiliyor, serviks (rahim ağzı) kanserinde artış olup olmadığı ise tartışılıyor” derken, kafa karışıklığına rağmen kar-zarar dengesine işaret eden Prof. Demir, şu değerlendirmede bulundu:
“İngiltere’de yayınlanan araştırma, herhangi bir dönemde doğum kontrol hapı kullananlarda, bu hapları hiç kullanmayanlara tam kanserlere yakalanma oranında yüzde 12, jinekolojik kanserlere yakalanma oranında ise yüzde 29 azalma olduğunu göstermiştir. Yani tüm kanserlere yakalanma ve bu hastalıktan ölümlerdeki etkisi düşünüldüğünde bu ilaçların kullanılması gerektiği ortaya çıkıyor.”
BAŞKA JİNEKOLOJİK SORUNLARDA DA ETKİLİ
Demir ayrıca, oral kontraseptiflerin ağrılı adet görme, aşırı adet kanaması, adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma tedavisinde de doktor kontrolünde kullanılabileceğini dile getirdi.