info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Obez Çocukların Sayısı Artıyor

Dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen obezite, çocuklarda son 30 yılda 3 kat arttı.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen obezitenin, çocuklarda son 30 yılda 3 kat arttığını bildirdi.
 
Bıyıklı, yaptığı yazılı açıklamada, çocukları ve gençleri daha çok etkileyen obezitenin yaşam tarzının değiştirilmesiyle önlenebileceğini kaydetti.
 
Türkiye'de değişik illerde yapılan çalışmalarda, erişkinlerin yüzde 40'ının, çocuk ve gençlerin ise yüzde 10 ile 25'inin fazla kilolu ya da şişman olduğunun gözlendiğini aktaran Bıyıklı, en önemli risk faktörünün ailede görülen obezite ile aktivite azlığı olduğuna dikkati çekti.
 
Çocukluk çağı obezitesinin engellenebilmesi için televizyon ve bilgisayarla geçirilen zamanın kısıtlanması gerektiğini belirten Bıyıklı, "Dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen obezite, çocuklarda son 30 yılda 3 kat arttı. Çalışan anne babalar, beslenmeye önem göstermeli ve mutlaka ayaküstü atıştırmalar engellenmelidir. Bunların yanı sıra ailecek yapılacak fiziksel aktivite içeren sosyal faaliyetlere zaman ayrılmalı ve park yürüyüşü, bisiklet, yüzme, tenis ya da fitness gibi egzersizlere fırsat yaratılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Neşe Bıyıklı, küçük yaşlarda başlayan obezitenin ilerleyen yaşlarda yüksek kan basıncı, damar sertliği, tip 2 diyabet, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, ortopedik rahatsızlıklar, kanser riskinde artış, inme (felç), kalp hastalığı ve psikososyal problemler olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirebileceğini vurguladı.
 
Oldukça zorlu bir süreç olan obezite tedavisinde aile ve çocuğun uyumunun yanı sıra motivasyonun da önemli olduğunu kaydeden Bıyıklı, şu ifadeleri kullandı:
 
"Obezite tedavi sürecinde çocuk doktorunun, çocuk endokrin uzmanının, diyetisyenin, pedagogun, spor, sınıf ve rehberlik öğretmeninin de çocuğa destek olması gerekir. Çocuklarda obezite tedavisinde diyet, fiziksel egzersiz, davranış tedavisi ve ilaç tedavisi yöntemleri uygulanıyor. Ağır vakalarda ise pediatrik endokrin uzmanı önerileri doğrultusunda insülin duyarlılığını artıran ilaçlar ya da komplikasyon gelişmiş çocuklarda bu duruma yönelik ilaç tedavileri izleniyor."