info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hem Şık Hem Konforlu Evler Yaratmanın Püf Noktaları

Şıklık mı rahatlık mı ikilemine çözüm önerileri İşlevsellik estetikle buluşuyor.

 

Dünyaca ünlü tasarımcılar, işlevselliği dekoratif tasarımın temel unsuru olarak tanımlıyor. Kullanımı kolaylaştırmayan estetik odaklı dekorasyonun varlığını sürdüremeyince hem fikir olan tasarımcılar, işlevselliği estetikle birleştirmenin önemini vurguluyorlar.
 
Kişiye özel mobilya üretimiyle dikkat çeken Bellagio Plus Mobilya'nın tasarımcısı Oya Özbek, hem ev dekorasyonlarında hem de mobilya tasarımında estetik kadar işlevselliği de göz önünde bulundurduklarını söyledi. İşlevsel mekanlar yaratırken evde yaşayan insanların alışkanlıklarının ve zevklerini de düşündüklerini anlatan Özbek, "İşlevsellik ve konfor yerine sadece görsellik odaklı tasarımlar, insanın bizzat kendisini kendi evinde rahat edememesine neden olur. Bu nedenle hem estetikle hem de konforlu evler, mobilyalar tasarlıyoruz" dedi. Özbek, hazır mobilyalar çok şık olsa bile zaman zaman evdeki kolonlor, ışık gibi değişkenler nedeniyle tam anlamıyla işlevsel olamadığını vurgulayarak, "Kişiye özel mobilyaları tasarlarken ev sahibinin ihtiyaçlarını, mimari özellikleri ve tabi ki diğer eşyalarla uyumunu da göz önünde bulunduruyoruz" dedi. Özbek, evlerin hem şık hem de konforlu olmasını sağlayacak küçük ipuçlarını şöyle sıraladı:
 
Evin en çok kullanılan bölümüdür mutfak… Büyüklü küçüklü pek çok eşyanın olduğu mutfakta, potansiyel depolama ve raf alanlarını doğru değerlendirmelisiniz. Çeşitli ölçülerde değişik malzemelerden üretilen raflara her zaman el altında bulundurulması gereken malzemeleri yerleştirebilirsiniz.
Eğer tezgâhınızda yeterli yer varsa bazı parçaları, farklı şekillerde dizerek dekoratif objeler olarak kullanabilirsiniz.
 
Mutfak dolaplarını tavana kadar yükseltebilir, en üst raflara daha az kullandığınız parçaları koyabilirsiniz.
 
Eğer alan çok darsa ahşap kapak yerine cam kapaklar ya da depolama kutuları, sepetler ve cam kavanozlar kullanabilirsiniz. Böylece derinlik hissi yaratabilirsiniz.
 
Tezgaha raylı bir sistemle eklenen raf açılınca iki kişilik, pratik bir yemek masası ya da çalışma alanına dönüşebilir, işiniz bittikten sonra kapatılabilen bu raflar, özellikle küçük mutfaklar için idealdir.
 
Açılır kapanır masa modelleri, küçük evler, dar alanlar için mükemmel bir seçenektir. Mutfak, salon, balkon, teras, bahçe gibi evinizin çeşitli alanlarında bu masa modellerine yer verebilirsiniz.
 
Mutfakta sandalyeler yerine tabure ve depolama üniteli sandıklar kullanarak yerden kazanabilirsiniz. Kullanılmadıklarında masanın altına rahatça
gizlenebilirler.
 
Eğer açık mutfak kullanıyorsanız mutfak ile oturma bölümü arasında hem mutfak tezgahı hem de yemek masası olarak kullanılabilecek alt kısmı depolama işlevi gören bir ayırıcı kullanabilirsiniz. 
 
Oturma odanız ya da yatak odanızda düzeni sağlamak için doğru üniteyi seçmelisiniz. Kitap, fotoğraf ya da koleksiyon gibi eşyalar için açık raf üniteleri uygun bir seçim olabilir. Ancak simetriden hoşlanıyor, rengarenk eşyaların dağınıklık yarattığını düşünüyorsanız kapaklı gözler tercih edebilirsiniz.
 
Kanapelerinizi duvarlara dayamak yerine duvara raf veya dolap yerleştirerek daha çok eşyanızı ortadan kaldırabilirsiniz.
 
Pencere kenarlarınızı alternatif eşyalarla değerlendirebilirsiniz. Pencere önlerinize, altı depolama amaçlı kullanılan divanlar koyabilir, kenarlarına da kitaplıklar yerleştirebilirsiniz.
 
Yatak odanızda her alanı değerlendirmek istiyorsanız tavana kadar olan gömme dolapları tercih edin. Beyaz renk ve aynalı dolap kapakları odanızı daha geniş gösterecektir.
 
Yatak altı ve yatak başlarınızı da depolama alanı olarak kullanın. Altı çekmeceli veya sandık bazalı yataklar fazla eşyalarınızı depolama için idealdir.
Yatağınızın ayak ucuna yerleştireceğiniz sandıklara battaniye, yorgan gibi eşyalarınızı koyabilirsiniz. Sandık yerine büyük kutu veya renkli bavullarınızı da yerleştirebilirsiniz.