info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Soğuk Hava Yüz Felci Riskini Artırıyor

Soğuk havanın, öncelikli yüz felci nedeni olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Önal, "Ancak yüz felci her türlü hava koşulunda görülebilir" dedi.

Yüz felci, aniden ortaya çıkan, tek taraflı olarak yüzdeki mimik kaslarının çalışmamasıyla gözlenen bir sorun. 

Yüz felcinin temelde Tip1Herpes virüs enfeksiyonu sonucunda geliştiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, ancak bu enfeksiyonun ortaya çıkış nedeninin tam olarak bilinmediğini aktardı. 

Soğuk havalarda yüz felci sıklığının arttığını vurgulayan Önal, hastalığın gelişiminde viral enfeksiyonlar, damar bozuklukları ve bazı bağırsak hastalıklarının etkili olduğunu ifade etti.

YÜZ FELCİ ORTALAMA 4-6 HAFTA ÇİNDE DÜZELİYOR

Mevsimsel ve meteorolojik değişikliklerin yanı sıra hava ısısı, nem oranı ve basınç değişikliklerinin yüz felcini tetiklediğine işaret eden Önal, "Yüz felci, yılda yüz bin kişinin yaklaşık 25'inde görülüyor" dedi.

Hastalıkta iyileşmenin sinirde olan harabiyetle bağlantılı olduğunu, hafif hasar bulunuyorsa birkaç gün gibi kısa sürede iyileşmennin sağlandığını dile getiren Prof. Önel, "Daha ağır olan hasarlarda iyileşme birkaç aya kadar uzayabilir. İyileşme 15 günle 18 ay arasında sürebilir. İyileşmeden sonra felcin yüzde 5-15 oranında tekrarlama riski olabilir. Bu durum, kişideki risk faktörlerine ve hastalıklara bağlı olarak değişebilir. Ortalama 4-6 hafta içinde düzelir" bilgisini verdi.

TEDAVİDE İLK ŞART: SOĞUKTAN KORUNMAK

Yüz felci tedavisinin nöroloji uzmanları tarafından yapıldığını belirten Önal, gerektiğinde KBB, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile plastik cerrahi uzmanlarından destek alınabildiğini söyledi.

Tedavi için hastanın öncelikle soğuktan korunmasının şart olduğunu belinten Önel, önerilen tedaviyle birlikte hastanın kas zayıflamasını engellemek için egzersiz ve sıcak masaj yapması gerektiğini sözlerine ekledi.