Pek çok kişinin kan yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle sağlığını kaybettiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ceylan, berber, dişçi, manikür ve pedikür işlemi yapan yerlere dikkat çekti.
Bu yerlerde hepatit B, hepatit C ve AIDS hastalığına neden olan İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'nün (HIV) kolayca bulaşabildiğini belirten Ceylan, "Kişisel bakımınızı yaptırırken sağlığınızdan olmayın." uyarısında bulundu.
Bu hastalıkların tedavisinin çok zor ve vücuttan tamamen atılmasının da pek mümkün olmadığını söyleyen Ceylan, söz konusu hastalıkların yayılma yollarının yeterince bilinmediğini, özellikle hepatit B ve hepatit C enfeksiyonlarının ihmaller nedeniyle yaygınlaştığını aktardı.
Hepatit B, hepatit C ve HIV hastalıklarının, cinsel yolla ve kanla bulaştığına işaret eden Ceylan, ortak kullanılan temizlik ürünlerini işaret etti:
"BERBERDE DEĞİL, EVDE TIRAŞ OLUN"
"Evde diş fırçası, jilet, tırnak makası, cımbız gibi kan taşıma riski olan ürünlerin ortak kullanılması, bu hastalıkların bir kişiden diğer kişilere bulaşmasını artırıyor. Bu nedenle ortak kullanılan bu bakım ürünlerinin kişiye özel olması gerek. Özellikle hepatit virüsü taşıyan birinin açık bir yarası varsa, o yaraya direk temas edilmemesi lazım. Bu tür hastalıklar insanlarda siroz, kanser ve ölümlere sebep olabilirken, aynı zamanda ciddi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca berberde tıraş olmak yerine, evde tıraşınızı kendiniz yapmalısınız."
Manikür pedikür yapan yerlerde de aletlerin çok iyi dezenfekte edilmesi ve tek kullanımlık olması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, bu tür yerlere sık gidenlerin kendi aletlerini götürmelerinin daha uygun olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
"DİŞ HEKİMLERİNİN DEZENENFEKSİYONUNU SORGULAYIN"
Ceylan, bu hastalıklardan aşı veya basit yöntemlerle korunmanın mümkün olduğuna da değinerek, "Sakal tıraşında berberin tıraş sonrasında ellerini iyice yıkaması ve alkolle dezenfekte etmesi, sonra jileti değiştirmesi gerekir. Diş hekimlerine giden hastalar, diş hekimlerinin dezenfeksiyonunu, bu konuda titiz olup olmadıkları muhakkak sorgulamalı. Hepatit B aşısı mutlaka yaptırılmalı." şeklinde konuştu.