info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Buğday Ruşeymi ve Faydaları

Buğday rüşeymi, bitkinin oluşmasını sağlayan, taneye hayat veren canlı kısım(buğdayın embriyosu), tanenin filizlendiği bölgedir

Buğday rüşeymi, bitkinin oluşmasını sağlayan, taneye hayat veren canlı kısım(buğdayın embriyosu), tanenin filizlendiği bölgedir. Tanenin en alt kısmında bulunur ve genel yapısının %2-3 ünü oluşturur. İnsanlığın en temel besinlerinden olan buğdaya besin değerini kazandıran bileşenlerin büyük kısmı buğdayın rüşeyminde bulunmaktadır.

İçeriğinde yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunur. Rüşeym yağının 100 gramında 380 IU Vitamin E, 410 IU Alpha tokoferol,29 IU Beta ve Gama Tokoferol, %31-33 Oleik asit,%12-13 Palmitik asit, %56 linoleik asit bulunmaktadır. Bir ton buğdaydan ancak 20 kg rüşeym alınabilmesi, 20 kilogram rüşeymden de 1 kg. rüşeym yağı elde edilmesi ürünün değerini ortaya koymaktadır. 

Buğday Ruşeymi Yağı Nasıl Elde edilir?
Tohum ve çekirdeklerden yağ elde etmenin temelde üç yöntemi bulunmaktadır. 
1.Soğuk pres: En bilinen yöntemdir. Çekirdek ve tohumlar bir preste sıkılarak yağ elde edilmektedir.Ancak soğuk pres her üründe çok verimli sonuç vermemekte(buğday ruşeyminde olduğu gibi), bileşenlerin çoğu alınamamaktadır. 
2.Solvent ekstraksiyonu. Bu yöntemde çözücü olarak solvent kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan solvent ise hexan’dır. Yağı çıkarılacak madde hexan içerisinde çözülmekte, sonra hexan uçurularak yağ alınmaktadır. Ancak hexan tüm çabalara karşın üründen tam olarak ayrılamamakta, buda çok vahim sonuçlar doğurmaktadır. 
3.Süper kritik akışkanlarla ekstraksiyon. Bu yöntemde doğada bulunan bazı gazlar yüksek basınçta sıvılaştırılarak çözücü özellik kazanmakta, çekirdek ve tohumların içerisinden geçerken yağları çözmektedir. Basıncın düşmesi ile yeniden gaz haline dönüşerek havaya karışmakta geriye saf yağ kalmaktadır. 

Süperkritiklerle ekstraksiyon (SCE) tohum ve çekirdeklerden yağ elde etmekte kullanılan en ileri sağlıklı yöntemlerden biridir. SCE ile elde edilen ekstraktların kalite, görüntü, renk ve kıvam açısından soğuk pres ve hekzan ekstraksiyonuyla elde edilen yağlarla karşılaştırma kabul etmeyecek kadar kaliteli olduğu tespit edilmiştir. 

 Buğday Ruşeym Yağı nerelerde kullanılır? 
 Doğal antioksidan ve E vitamini deposu olan tabia Buğday Rüşeym yağı; hem kozmetik amaçlarla, hem de besin katkı maddesi olarak kullanılan mükemmel bir üründür. 

Besin katkı maddesi olarak rüşeym yağı: Ruşeym yağına besin katkı maddesi olarak kalitesini, yapısında barındırdığı A,D,E,B1,B2,B3 vitaminleri, Oleik, palmitik, linoleik,linolenik esansiyel yağ asitleri ile protein ve mineraller kazandırmaktadır. Bu içerik zenginliğinden ötürü ruşeym yağı; 
• Kollestrol düzeyini düşürmede, 
• Kalp damar sağlığını korumada, 
• Vücut savunma sistemini güçlendirmede, 
• Üreme sistemini desteklemede, 
• Çocuklarda fizyolojik gelişmeyi desteklemede,
• Barsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasında, yardımcı olmaktadır.

Vücut bakımında rüşeym yağı: Ruşeym yağının vücut bakımı ve kozmetik amaçlarla kullanılması ise antioksidan ve rejeneratif özelliklerinden kaynaklanmaktadır. 
Bunların dışında Ruşeym Yağının; 
• Kurumuş ve çatlamış ciltlerde, 
• Sedef hastalığı ve egzamalarda, 
• Cilt kırışıklıklarında, cilt lekelerinde ve ciltte erken yaşlanmalarda, İyileştirici yararları olmaktadır. 

Ülkemizin süper kritik akışkanlarla ekstraksiyon yapan ilk ve tek fabrikası, şimdilik, Söke’de. Eczacı Kooperatifleri birliği ve geniş bir eczacı grubunun iştiraki ile kurulan Şirket, başta buğday rüşeym yağı olmak üzere 30 kadar ürünü tam saflıkta ve dünyanın en ileri ekstraksiyon tekniği olan SC-CO2 yöntemiyle elde etmekte ve eczanelerde halka sunmaktadır.