info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Doktorlar Bitkisel İlaçları Reçete Edebilecek

Binlerce yıl kullanılan, modern tıbbın gelişmesiyle `kocakarı ilaçları` diye önerilmeyen bitkisel tedavi, artık doktorlar tarafından yapılacak. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi`nde eğitim alan uzman doktorlar, bitkisel ilaçlarla nasıl tedavi yapılacağını öğrenecek.

Merkezin Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal, Sağlık Bakanlığı'nca 2014 Eylül'de yayınlanan yönetmeliğe göre artık hekimlere fitoterapi eğitimi verileceğini söyledi.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı'nın Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne verdiği yetkiyle hekimlere yönelik 'Sertifikalı Fitoterapi Eğitim Programı' yapılacağını ifade eden Kartal, şu bilgileri verdi:

"Her bitkinin olumlu etkisinin görülmesi için nasıl kullanılacağının bilinmesi gerekir. Bu uzmanlık gerektirir. Bitkisel ilaçlarla tedavi uzmanlaşmayı gerektiriyor. Bu kapsamda, 24 Eylül'de 30 uzman doktor fitoterapi eğitimine başlayacak. Bu eğitimi alan hekimler, bitkisel tedavi alanında uzmanlaşmış olacak. Bu Türkiye için çok önemli bir gelişme, Avrupa'da özellikle Almanya'da hekimler bu eğitimi alıp, bitkisel ilaçlarla tedavi yapıyor. Bu eğitimi almak isteyen hekimler Ağustos ayında başvurdu. 30 uzman hekim 3-4 aylık sürede fitoterapi eğitimi görecek. Sonrasında da fitoterapi uzmanı olacak. Artık tıbbi bitkileri, bitkisel ilaçları reçete edebilecekler."

Kartal, her türlü hekimin bu sertifika eğitimini alabileceğini dile getirerek, zamanla bitkisel ilaçları sadece bu eğitimi alan hekimlerin reçete edebileceğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerin bitkisel tedaviyi önemsediğini vurgulayan Kartal, "Biz bunları 'kocakarı ilaçları' diye bir tarafa itmişiz. Ama Avrupa, bütün dünya sağlığı korumak adına bitkileri kullanıyor. Bizim de bitki zengini bir ülke olarak tıbbi bitkilerimizden doğru bir şekilde yararlanıp, doğru tedavileri yapmamız gerekiyor." dedi.

"SAĞLIKLI BİTKİSEL ÜRÜNLERİ ECZANELERDE BULMAK MÜMKÜN"

Prof. Dr. Murat Kartal, bitkisel ilaçların çoğunlukla eczanelerden satın alınacağını belirterek, bazı firmaların bu alandaki boşluğu görerek, bitkisel ürünler üretmeye başladığını anlattı.

Sağlıklı bitkisel ürünlerin eczanelerde bulduğunu dile getiren Kartal, 'Doktorlar bitkisel ilaçları reçeteye yazdıkça, bunlar satın alınacak, talep arttıkça da doğru bitkiler satışa sunulacak. Bu bir döngü aslında.' ifadelerini kullandı.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ 

Asıl amacın sağlığı korumak olduğunu vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:

'Hastalanmamak için koruyucu hekimlikte bitkilerin rolü çok fazla. Gerektiğinde kimyasal ilaçlar da büyük katkılar sağlıyor. İlaç firmaları, bu sentetik ilaçları hekimlere çok iyi anlattı. Artık hekimler yeni yeni bitkisel ilaçları da öğreniyor. Bu eğitimler sayesinde doktorlar artık bitkisel ilacı da bilecek. Bunu telafi gibi koyacak. Hangisinin hastaya yan etkisi daha azsa onu hastasına kullandırtacak. Doktorun iki alternatifi olacak. Hastanın rahatsızlığına göre hangisi daha yararlıysa onu reçeteye yazacak. Sentetik ilacı hasta kaldıramazsa bu sefer bitkisel ilacı hastaya verecek. Bazen de ikisini birlikte kullanabilir.'

Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde şu anda bitkisel ilaç üretimine geçmediklerini, hammadde ürettiklerini anlatan Kartal, daha önceden yurt dışından gelen bazı hammaddelerin merkezde üretilerek ilaç sanayisine verildiğini kaydetti.