info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Akıllı İlaç Tüketimi

Türkiye’nin ilacın halka ücretsiz erişimi açısından dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirten İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Balık, “Bu durum toplumda bir taraftan memnuniyet oluştururken, bir taraftan da ilaç bütçesinin son derece büyümesini ve sürdürülebilirliğini zorlaştırıyor” dedi.

Ankara’da düzenlenen ‘İlaçta Güncel Konulara Akılcı Yaklaşım’ sempozyumunda bir araya gelen politikacılar, akademisyenler, bürokratlar ve ilaç sanayiinin önde gelen isimleri, Türkiye’deki ilaç kullanımını masaya yatırdı. 

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, toplantının amacının gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi olduğunu belirterek, “Bütün bu paydaşları bir araya getirip burada buluşma yapılmasını çok olumlu karşılıyorum. Doğru ilacın doğru zamanda kullanılmasını sağlamak lazım" dedi.

İlacın yönetilebilirliği ile ilgili akılcı politikaların tartışıldığı sempozyumda söz alan İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye’deki ilaç kullanımı bilincine vurgu yaparak şunları söyledi: 

“Türkiye, ilacın halka ücretsiz erişimi açısından dünyada en önde gelen ülkelerden biri ama bu, toplumda bir taraftan memnuniyet oluştururken bir taraftan da ilaç bütçesinin aşırı derecede büyümesini ve sürdürülebilirliğini zorlaştıran bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Tabii ilacın bu derece yaygın kullanımı alternatif bütçeler oluşturma durumunu yaratıyor."

DOĞRU İLACI, DOĞRU KİŞİYE, DOĞRU DOZDA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ise, “Bizim kurum olarak temel bir hedefimiz var o da halkımıza, hastalarımıza ihtiyaç duydukları etkili, güvenli ve kaliteli ilaçları ulaştırmak. Akılcı ilacın tanımında olduğu gibi ilacın, kişinin özelliklerine, kliniğine, hastalığının durumuna göre doğru zamanda, doğru sürede ve en uygun maliyetle kullanılması gerekir" ifadesini kullandı.

"2 İLAÇTAN 1’İ UYGUNSUZ KULLANILIYOR"

Akılcı ilaç kullanımı yaklaşımının halka, doktorlara ve eczacılara benimsetilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Gürsöz, "Çünkü Dünya Sağlık Örgütü, her 2 ilacın birinin, yani yüzde 50’sinin uygunsuz kullanım olduğunu belirtiyor" dedi.

TEK SORUN ARTAN MALİYET DEĞİL, SAĞLIK RİSKLERİ DE VAR

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu ise, akılcı ilaç kullanımın Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sağlık gündemlerinden biri olduğuna söyleyerek, gereksiz ilaç kullanımının doğurduğu sağlık risklerine vurgu yaptı: 

“Bu sorunu sadece mali portreden incelemek doğru olmaz. Yanı sıra ilaçların yanlış kullanımının yarattığı sorunlra arasında bulunan; hastalara verdiği zararlar, organ hasarları, yeni hastalıklar, hastanede etkisiz tedaviler, yatış sürelerinin uzaması ve ilaçlara karşı gelişen dirençler de çok önemli. Bu şekilde bakıldığı zaman çok önemli bir sorun.”