info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeni Müzeler 2015’te Açılıyor

Koç ve Sabancı’nın inşaatına başladığı yeni müzeleri 2016’da açılacak

İstanbul’a iki yeni ve muhteşem müze daha geliyor. Vehbi Koç Vakfı’nın Dolapdere’de tasarımcı Kirsten Lees’e yaptıracağı Çağdaş Sanat Müzesi ile Demet Sabancı Çetindoğan’ın ünlü mimar Zaha Hadid’e Sütlüce’de yaptıracağı müzenin inşaatları başladı. İki müzede 2016’da açılacak.
 
İstanbul iki yeni özel müzeye daha kavuşuyor. Dolapdere’de Koç Grubu, uzun yıllar boyunca metruk kalan Otokoç binasını İngiliz tasarımcı Kirsten Lees’e tasarlatarak Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat müzesi için inşaata başladı. Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan ise Sütlüce’de ünlü mimar Zaha Hadid’in tasarlayacağı Demsa Collection için izinleri tamamladı, inşaat hazırlıklarına başladı. İki müze de 2016 yılında açılacak.
 
 
Koç'un müzesi tamamlandığında böyle olacak
50 MİLYON EURO
Türkiye’nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi’ni 1980 yılında açan Koç Grubu, 2007 yılında hazırlıklarına başladığı Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat müzesini açmak için yola çıktı.  Müze, İstanbul’un kentsel dönüşümünde en hızlı değişimi yaşamakta olan Dolapdere’de. 50 milyon Euro ile hayata geçirilecek müzeyi İngiliz Grimshaw Arhitects’ten Kirsten Lees tasarlıyor. 
Müzede Vakfın 2007’den itibaren oluşturmaya başladığı 1000’den fazla eser sergilenecek. Koç Çağdaş Sanat Müzesi Koleksiyonu’nun yüzde 45’i Türk veya Türkiye ile ilgili, yüzde 30’u Türkiye’ye komşu ülkeler, yüzde 25’i ise dünyanın diğer bölgelerindeki sanatçıların son 50 yılda ürettiği eserlerden oluşturuluyor.
 
 
SADECE MÜZE DEĞİL
Müze sadece bir müze olmayacak. Bölgede orta öğretim, lise, güzel sanatlar ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim programları tasarlanıyor. Sergi alanlarına ilaveten özel eğitim alanları inşaa ediliyor. Baştasarımcı Lees, Tate Gallery ve British Film Institude ile yakın çalışmalar yapmış bir tasarımcı. Koç Çağdaş Sanat Müzesi’nin temel tasarım konsepti ve yaklaşımını ise şöyle anlatıyor: “Geliştirdiğimiz proje müze dinamik, insanları içine çeken çağdaş sanat için çağdaş bir mimari yapıyla karşılık veriyor. Yapının merkezinde içeride ve dışarıdaki kamusal alanlar arasındaki sınırları silikleştiren bir iç sokak yer alıyor. Bu sokak aynı zamanda ilginç aktivitelerin ve sürprizlerin sunulduğu açık alanlarla birleşerek yoldan geçenleri de cezbedecek. Böylece lokasyondaki zıtlıkları da kucaklayacak.”
 
 
 
Adı Demsa 
Collection
TÜRKİYE’nin ilk tasarım müzesinin inşaatı ise Sütlüce’de başlıyor. Türkiye’de daha önce Kartal bölgesinde ilk eserini yapmaya hazırlanan ancak projesi gerçekleşemeyen ünlü mimar Zaha Hadid, Demet Sabancı Çetindoğan ve Cengiz Çetindoğan’ın Demsa Collection adını verecekleri çağdaş sanat müzesini gerçekleştirecek. Demet Sabancı Çetindoğan, Hadid’in bütün dünya kentlerinde eseri olduğunu, İstanbul’u da özellikle istediğini belirtiyor ve çok heyecanlı olduğunu belirtiyor. Çetindoğan, şunları söylüyor: “Dünyada tasarımıyla ünlü müzeler var. Sırf bu binaları görmek için turistler geliyor. Bizim müzemiz de öyle olacak diye düşünüyoruz. İzinlerimiz tamam, inşaatımız başlıyor. 2016’da biteceğini düşünüyoruz. Müzede aileden kalan antika ve sanat eserlerini sergileyeceğiz. Koleksiyonumuzda ayrıca 4 bine yakın İslam eserleri bulunuyor. Türk resminin klasikleri Osman Hamdi Bey, Şeker Ali Paşa, İbrahim Çallı gibi önemli ressamların eserleri var. Ayrıca çağdaş Türk resminin önemli isimleri yer alacak. Müzenin 5 bin metrekarelik alanını resme, 2 bin metrekaresini  de Osmanlı ve İslam eserlerine ayıracağız. Erken dönem Kur’anlar, Türkiye’nin en büyük hat koleksiyonu da müzede yer alacak.” Çetindoğan, Hadid istemediği için müzenin çizimlerini paylaşmak istemiyor. Ancak müzenin Çetindoğan çiftinin fikirleri olan tek bir sütun tarafından desteklenen, merkezden ayrı bir küp formunda hazırlanacağı belirtiliyor. Türkiye’nin tasarımı ile dünyada söz sahibi olacağı müze de 2016 yılında açılmış olacak.