info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Piknik Sezonu Açıldı: Mangal, Mantar ve Keneye Dikkat

Havaların ısınması ile beraber böcek, sinek, arı sokmaları ve kene ısırıkları da görülmeye başladı. Uzmanlar, yanlış koşullarda yapılan mangal ve hatalı mantar tüketiminin enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Bir uyarı da keneler ile ilgili.

Güneş yüzünü daha fazla göstermeye, insanlar açık havada daha çok vakit geçirmeye başladı, uzmanların uyarısı da gecikmedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu’nun uyarısı ise özellikle kene ısırmaları, mantar ve mangal zehirlenmeleri konusunda. 

MANGAL ATEŞİ, KEYFİNİZİ KAÇIRMASIN!

Mangaldan kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin bu aylarda arttığını belirten Sönmezoğlu, “Mangalı açık hava dışında başka bir yerde asla yapmamak lazım. İyi yanmamış kömürden çıkan karbonmonoksit insan için oldukça zararlıdır” diyor. 

Renksiz ve kokusuz bir gaz olan karbonmonoksit, soluma yoluyla vücuda giriyor, akciğerlerden kana karışıyor ve dokulara ulaşarak zehirlenmeye yol açıyor. 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerini; baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, baygınlık hissi, bilinç bulanması ve en sonunda koma şeklinde sıralayan uzman doktor, ilk belirtilerde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirterek şöyle konuşuyor: 

“Kömür kor haline gelinceye kadar beklenmeli ve yiyecekler asla yakılmamalıdır. Dana eti yandığından mangal için hiç uygun değildir. Mangalda tavuk ve balık tercih edilmelidir.”

MANTAR ZEHİRLENMELERİ ÖLÜMCÜLDÜR

Açık havada en sık görülen zehirlenmelerden birinin mantar zehirlenmesi olduğunu belirten Sönmezoğlu, mantar zehirlenmesinin diğer zehirlenmelere kıyasla oldukça tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor: 

“Birçok zehirlenmede kişiler çok nadiren hayatlarını kaybederken, mantar zehirlenmelerinde hastaların neredeyse tamamı hayatını kaybeder. Doğal olarak zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt etmek ciddi bir deneyim ve bilgi gerektirir. Dolayısıyla ormanlarda doğal olarak yetişen mantarları değil kültür mantarlarını tüketmek gerekir.”

Zehirli mantar yendikten 12 saat sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve bayılma ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekiyor. Ne kadar erken hastaneye gidilirse kurtulma şansı da o kadar fazla oluyor.

HER KENE ISIRIĞI VİRÜS BULAŞTIRMAZ

Deriye yapışan kenenin hissedilmediğini, bu nedenle yeşil alanlarda bulunduktan sonra vücutta kene taraması yapmak gerektiğini belirten Dr. Sönmezoğlu, “Kene çoğunlukla kan damarlarının yüzeye yakın olduğu kulak arkası, ense, kalça, koltuk altlar ve kasıklardaki deriye yapışır. Kene fark edildiğinde nasıl çıkartılacağı bilinmiyorsa hemen doktora başvurmak gerekir. Her kene ısırığı ölüme yol açmaz çünkü her kene Kırım Kongo virüsü taşımaz. Kene ısırdıktan sonra 14 gün ateş takibi yapmak gerekir; ateş 38’in üzerine çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır” uyarısında bulunuyor.