Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği ve Biyomedikal Mühendisliği, kolonoskopi işleminin süresini yarıya indirmeyi ve işlem sonrasında hastanın ağrılarını azaltmayı hedefleyen yeni bir medikal cihaz geliştirmek için TÜBİTAK destekli bir projeye başladı.
Robotik bir sistemle geleneksel kolonoskopi yöntemini değiştirmeyi amaçlayan proje kapsamında ülkemizde ilk yerli robotik kolonoskopi cihazı geliştirilecek.
Üniversiteden yapılan açıklamada; başta kolon kanserinin teşhis ve tedavisi olmak üzere diğer sindirim sistemi hastalıklarında da kullanılan kolonoskopi için geliştirilecek yenilikçi cihazla ilk kez yerli robot teknolojisi kullanılacağı belirtildi.
AMAÇ; KOLONOSKOPİNİN DEZAVANTAJLARINI ORTADAN KALDIRMAK
Günümüz standartlarında ince, uzun ve esnek bir cihazla bağırsak içerisinde kanser taraması yapılan kolonoskopi prosedüründe baygın olması tercih edilen hastanın kalın bağırsağından ince bağırsağına kadar tarama yapılıyor ve cihazın kamerasıyla görüntüler alınıyor.
Kanser hücresi tespit edildiği takdirde aynı cihazla biyopsi işlemi de gerçekleştirilebiliyor. Bu prosedürdeki problem endoskopist için zorlu ve hasta için ağrılı bir işlem olması. Kolonoskopi, yarım saat ile bir saat arasında süren bir işlem olmakla beraber endoskopistin kamera görüntüsünün yansıdığı ekrana bakarak el-göz koordinasyonunu sağlaması gereken zor bir prosedür. Aynı zamanda cihazın ilerlerken kolon duvarlarını zorlaması veya duvarlara çarpması durumunda hasta için ağrılı süreçlere sebep olan, dolayısıyla da halkta çekince yaratan bir işlem.
TIP DÜNYASINI RAHATLATACAK YENİ BİR YAKLAŞIM
Bütün dünyada aynı şekilde uygulanan kolonoskopi işlemiyle ilgili Boğaziçi Üniversitesi’nden tıp dünyasını rahatlatacak yeni bir yaklaşım geliyor. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Evren Samur ve ekibi acısız ve kısa sürede gerçekleşen robotik bir kolonoskopi cihazı geliştirmeyi hedefliyor.
Yeni projede ince, uzun, esnek ve sabit uzunluktaki cihaz geride bırakılıp yerine havayla şişen balon sistemi getiriliyor. Şişerken bağırsağın şeklini alarak ilerlemesi planlanan cihazla hasta rahatsızlığının önüne geçilecek. Cihazın ilginç yanı ise robotik olarak tasarlanmış olması. Bu plan dâhilinde endoskopistin hastanın başında olmak yerine, daha rahat bir yerde oturarak uzaktan kumandayla cihazı kontrol etmesi düşünülmüş. Tasarım, kolonoskopi alanında dünyada ilk robotik cihaz olacak.