info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünyada 300 Milyon Astım Hastası Var

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Antony: "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta bulunuyor.

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta bulunduğunu, Türkiye'de ise yaklaşık her 12-13 yetişkinden ve her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu bildirdi.
 
Antony, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıkların başında gelen astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.
 
Hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı ve ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayan Antony, belirtilerden bazen hepsinin bazen de birinin görülebildiğini kaydetti.
 
Antony, genellikle çocuklarda tekrar eden öksürük, hırıltı nefes darlığı, geceleri ve sabah kalktığında öksürme, koşma ve ağlama sonrası öksürük, nezle ve gribin uzun sürmesi, göğüse inmesi, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi sorunlarla, çok sık hastalanma ve çok sık antibiyotik kullanımı gibi belirtilerin astımı düşündürdüğüne dikkati çekti.
 
Genellikle çocuklarda besin alerjilerini astımın takip ettiğini anlatan Antony, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta bulunuyor. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 yetişkinden ve her 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astım hastalığı görülme sıklığı yıllar içinde artış gösteriyor" ifadelerini kullandı.
 
- "Stres, astım nöbetini tetikleyen faktörlerden"
 
Doç. Dr. Antony, astım için en önemli risk faktöründen birinin genetik yatkınlık, bir diğerinin ise çevresel etkiler olduğunu belirtti.
 
Tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının çevresel risk faktörlerini, sigara dumanı, iç ve dış ortam hava kirliliği, beslenme tarzının oluşturduğunu aktaran Antony, şunları kaydetti:
 
"Virüs enfeksiyonları, üst solunum yolu hastalıkları, alerjenler, mevsim değişiklikleri, ağlama, stres gibi faktörler astım nöbetlerini tetikliyor. En iyi tedavi, astım yapan faktörlerin iyi belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının iyi bilinmesidir. Korunma yapılmasına rağmen şikayetler oluyorsa bazı ilaç tedavilerine ihtiyaç vardır. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisiyle ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır."
 
Antony, uygun ilaç tedavisiyle astımlıların iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebileceğini vurguladı.
 
Alerjik astımda en kalıcı tedavilerden birinin de alerjik olunan maddeye karşı yapılan aşı tedavileri olduğunu aktaran Antony, bu yöntemle hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu kaydetti.