info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bahar Hastalıklarından Korunma Yolları

Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki değişkenlikle birlikte hastalıklar da artış gösteriyor. Mevsimsel özelliklere dikkat edip, bu konuda bilinçli olmak, bahar hastalıklarından korunmak için büyük önem taşıyor.

Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Murat Görgülü, baharda sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi veriyor:
 
Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı önleminizi alın
 
Baharda görülen ısı değişiklikleri ile birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı denilen virüs enfeksiyonları çok sık görülmeye başlanır. Virüs enfeksiyonu sonrası yalnızca hapşırma, sulu burun akıntısı ve kırgınlık olabileceği gibi; yüksek ateş, öksürük, aşırı halsizlik, kas ağrıları ve krampları, şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı hatta solunum yetersizliği görülebilir. Yine bu tip virüs enfeksiyonlarının sonucunda hastalık komplikasyonu olarak zatürre, bronşit ve menenjit gibi hastalıklar da daha sık görülmeye başlar.
 
Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin
 
Mevsim şartlarına uygun giyinmekte önemlidir; çok sıkı, terletecek naylon içerikli giysiler ya da üşütecek kadar ince giysiler tercih edilmemelidir. Pamuklu, vücudun hava almasını sağlayan, gerektiğinde çıkarılıp yeniden giyilebilecek giysiler tercih edilmelidir.
 
Camları ve perdelere açın, evinize bahar havası girsin
 
Bahar aylarında zorunlu olmadıkça kalabalık yerlerde ve kapalı yerlerde kalınmamalıdır. Kapalı ortamlar sıklıkla havalandırılmalı, bol bol temiz hava alınmalıdır.
 
Mevsim meyve ve sebzeleri ile sağlıklı kalın
 
Bol taze meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. Öğünlerinizde ölçülü bir şekilde yer almasına özen gösterilmelidir. İyi beslenemeyen kişilerde ya da hamile, çocuk ve yaşlılar ile bazı kronik hastalığı olanlarda vitamin takviyesi yapılmalıdır.
 
İnsan vücudu için suyun gerekliliği unutulmamalı ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Mevsime uygun olarak açık havada yapılabilecek düzenli egzersizler kişiyi hastalıklardan korumaktadır.
 
Vücudunuzun ihtiyacı kadar uyuyun
 
Uykuya dikkat edilmelidir, uykusuzluk vücut direncini düşürerek daha kolay hastalanmamıza neden olur. Uyku düzenin de yaş, günlük aktivite yoğunluğu ve süresi gibi etkenlere göre iyi ayarlanması gerekir.
 
Güneş ışığı sağlık verir
 
Gerekli önlemler alınmasına rağmen hastalık başladığında erken tedavi çok önemlidir. Erken dönemde ve hafif enfeksiyonlarda yatak istirahati, iyi uyku ve beslenme yeterli olacaktır; ancak bu önlemlere ek olarak ateş düşürücü, ağrı kesici ve vitaminler kullanılabilir. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi durumlarda doktora başvurup tetkik yaptırmak ve uygun tedavi yoluna gitmek gereklidir.
 
Doktora başvurmak için geç kalmayın
 
Kişi tüm bu önlemleri almasına rağmen kendisini halsiz, yorgun hissediyorsa ya da grip, nezle, soğuk algınlığı belirtileri yaşıyorsa rahatsızlığın kendi kendine geçmesini beklemek yerine doktora görünmeli ve en uygun tedavi planını vakit kaybetmeden uygulamalıdır.