info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Susuzluk Alzheimer’a Zemin Hazırlıyor

“Çalışmalar, vücudumuzda % 1 su kaybettiğimizde beyinde algı mekanizmalarının % 5 oranında bozulduğunu gösteriyor" diyen Genel Cerrah Prof. Murat Aksoy, susuzluğun Alzheimer’a zemin hazırladığını söyledi.

Su içmek kalın bağırsağı yıkar.jpg"Su içmek kalın bağırsağı yıkar"

Güneş çarpmasının kalkanı Bol su içmek.jpgGüneş çarpmasının kalkanı: Bol su içmek

Sıcak havada az su içmek böbrekleri yoruyor.jpgDikkat, sıcak hava böbrekleri yoruyor!

Vücuttaki su kaybı oranının % 2'ye çıktığı zaman kısa dönemde hafızanın zayıfladığını ve yeni öğrenilen bilgilerin hızla unutulduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, “Bu durumda odaklanma sıkıntıları yaşıyoruz ve matematik problemlerini çözmekte zorlanıyoruz. Bu kaybın uzun süre devam etmesi ise beynin küçülmesine ve sonucunda da Alzheimer hastalığına zemin hazırlamaya kadar gidiyor" dedi.

Aksoy, araştırmalar sonucunda susuzluğun çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkardığının belirlendiğini söyledi. İnsan vücudunun yüzde 60'ının sudan oluşturduğunu hatırlatan Aksoy, "Susuzluğa dikkat edin, susuz kalmayın" önerisinde bulundu.

“ORGANLARIN İŞLEYİŞİ TEHLİKEYE GİRER"

Erişkin 70 kilogramlık bir insan vücudunda 42 litre su bulunduğunu vurgulayan Aksoy, bu oranın yıllar geçtikçe yüzde 50'ye kadar düştüğünü hatırlatarak, "Bu kadar su nerede diye merak ediyorsanız hemen anlatalım; bu miktarın üçte ikisi hücrelerin içinde yer alıyor. Geri kalanıysa kanda, hücreler arasında ve vücudun diğer salgılarında bulunuyor. Organların içindeki su miktarı da oldukça dikkat çekici" dedi.

Beyin, karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların yüzde 65-80'inin su olduğunu aktaran Aksoy, "Kemiklerde bu oran daha düşüktür ama kemiklerde bile var olan su miktarı kemik ağırlığının yüzde 30'u kadardır. İşte bu nedenlere vücudumuzun su içeriğinin eksilmemesi gereklidir. Aksi halde organların işleyişi tehlikeye girer" ifadesini kullandı.

"HALSİZLİK, SİNİR VE UYKU BOZUKLUĞU SU EKSİKLİĞİNDEN OLABİLİR"

Her organın ayrı oranda su taşıdığını ve bunların eksilmesi halinde sağlık açısından tehlikeli bir sürecin başlayacağını ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:

"İlk olarak tüm düşüncelerimizi, duygularımızı ve vücudumuzun çalışmasını idare eden beynimize bakalım. Beynimizin yüzde 85'i sudan oluşuyor ve beynin çalışması büyük oranda suya bağlı. Elektriksel aktiviteden tutun da hormon üretimine ve duygulanmaya, bir fikre odaklanmaya kadar birçok işi başarabilmemiz için beyindeki hücrelerimizin sudan yoksun kalmaması gerekli. Su vücudumuzda ve dolayısıyla beyinde azalmaya başladığı zaman beyin adeta şalteri indiriyor. Suyun azalmaya başlaması ile baş ağrısının gelişmesi en sık bulgu. Bu nedenle özellikle sıcak yaz aylarında baş ağrınız olursa ilk yapmanız gereken iş hemen su içmek. Birçok kez ağrınızın hafiflediğini ve zamanla geçtiğini göreceksiniz. Bunun yanı sıra beyinde suyun azalması ile beraber halsizlik, sinirlilik, duygusal boşluk, uyku bozuklukları oldukça sık görülen durumlardır. Bu konuda yapılan çalışmalar, vücudumuzda yüzde 1 su kaybettiğimizde beyinde algı mekanizmalarının yüzde 5 oranında bozulduğunu gösteriyor. Su kaybı oranı yüzde 2'ye çıktığı zaman kısa dönem hafızamız zayıflıyor ve yeni öğrendiklerimizi hızla unutuyoruz, odaklanma sıkıntıları yaşıyoruz ve matematik problemlerini çözmekte zorlanıyoruz. Bu kaybın uzun süre devam etmesi beynin ufalmasına ve sonucunda Alzheimer hastalığına zemin hazırlamaya kadar gidiyor."

CİLT SAĞLIĞI İÇİN DE SU ŞART

Tüm organların suyun azalması ile fonksiyonlarını kaybetmeye başladığına kaydeden Aksoy, "Cildimiz bile kendini korumak ve vücuttan suyu daha fazla kaybetmemek için aşırı sıcakta önce terlese de daha sonra kurumaya başlıyor. Çok ileri durumları bile beklemeden bol su içmek, suyu nem ile kaybetmemek adına nemlendirici kremlerle cildimizin nemini korumak önemli" diye konuştu.