Mevcut 333 milletvekilinden yeniden aday olmayan 20 isim de dahil olmak üzere 187’si yenilenecek olan AK Parti’de, Anayasa değişikliği oylamalarında isimleri “fire” olarak listenen 4 milletvekilinin de liste dışı kalması dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan’ın evsahibi olarak bilinen Ankara Milletvekili Faruk Koca’nın, Anayasa değişiklik paketinin bir maddesinin reddedilmesinin ardından Genel Kurul’da hazırladığı liste foto muhabirlerinin objektiflerine yakalanmış, sözkonusu liste “fire hesabı” olarak yorumlanmıştı. Listeyi hazırlayan Faruk Koca bu dönem için adaylık başvurusunda bulunmazken, hazırladığı listedeki 7 isimden ise sadece 3’ü yeniden adaylık şansı yakalayabildi.
Vatan'ın haberine göre, 12 Eylül’deki referandumla kabul edilen Anayasa değişikliklerinin TBMM’deki görüşmeleri sırasında, teklifin “parti kapatma davalarının açılabilmesini TBMM’nin izin vermesi” şartına bağlayan 8. maddesi 2. tur oylaması sırasında 330 barajını aşamadığı için paketten düştü.
Oylamaya katılan partiler ve bağımsız milletvekilleri dikkate alınarak AK Parti’nin 8 ila 12 arasında fire verdiği hesabı yapılırken, AK Partili Koca’nın paketin diğer maddesinin oylaması sırasında hazırladığı 7 milletvekilinin isminin yazılı olduğu liste, foto muhabirlerinin objektiflerine yakalandı. Koca’nın, “fire” olarak gördüğü isimleri listeleştirdiği ortaya çıkınca, parti içinde büyük gerilim yaşandı.
Listede isimleri yazılı olan Vahit Erdem, Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Reha Çamuroğlu, Hilmi Güler, Sadık Yakut, Kürşat Tüzmen, Koca’ya ve listesine sert tepki gösterdiler.
Adları “fire”ye çıkan bu milletvekillerinden Köksal Toptan ve Sadık Yakut olmak üzere sadece 2’si AK Parti listesinde yer bulabildi. TBMM eski Başkanı Köksal Toptan Zongul’dak 1. sıradan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Kayseri 2. sıradan aday gösterildi. AK Parti’den daha sonra istifa ederek ayrılan Murat Başesgioğlu MHP listesinde İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı olurken, AK Parti’den yeniden adaylık başvurusunda bulunan Kürşat Tüzman, Reha Çamuroğlu, Vahit Erdem, liste şansı yakalayamadılar.
VEKİLLERE REFERANDUM CEZASI
AK Parti’nin milletvekili aday listesiyle 20 ilde mevcut milletvekillerinin tamamı parlamento dışı kalırken, 10 ilde de kapsamlı değişiklik yapıldı. Milletvekilleri tamamen ya da büyük ölçüde değiştirilenler arasında 12 Eylül referandumunda “hayır” çıkan ve katılım oranının düşük olduğu illerin ağırlıkta olması dikkat çekti. Bu tablo siyasi kulislerde “referandumun faturası vekillere kesildi” yorumlarına yol açtı.