12 milletvekili gözaltına alındı. Soruşturmada, Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve İdris Baluken'in aralarında bulunduğu 9 milletvekili tutuklandı. Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'ne, Yüksekdağ Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıkları'nca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon yapıldı.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması çerçevesinde, daha önce çağrılmasına rağmen ifadeye gitmediği gerekçesiyle Ankara'daki evinde gözaltına alındı.
DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ TUTUKLANDI
Partinin bir diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Diyarbakır'daki evinde gözaltına alındı. HDP'nin iki Eş Genel Başkanı, Yüksekdağ ve Demirtaş tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.
Demirtaş ve Yüksekdağ 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.
İki Eş Genel Başkan, 6-8 Ekim olaylarında halka, "Sokağa çıkın" çağrısı yapmakla suçlanıyor.
DEMİRTAŞ, EDİRNE F TİPİ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ
Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesince terör soruşturması kapsamında tutuklanan Demirtaş, işlemlerinin ardından hava yoluyla İstanbul'a, ardından helikopterle Edirne'ye getirildi.
Demirtaş'ın içinde bulunduğu helikopter, Şükrüpaşa Atletizm Pisti'ne iniş yaptı.
Geniş güvenlik önlemleri altında cezaevi aracına bindirilen Demirtaş, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevine konuldu.
YÜKSEKDAĞ KOCAELİ F TİPİ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, uçakla Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı'na getirildi.
Polis ve jandarma ekipleri Yüksekdağ'ı sivil araçlarla Kandıra İlçesi'nde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürdü.
DEMİRTAŞ'IN İFADESİ
HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamayla gözaltına alınan milletvekillerinin ortak bir ifade vereceği duyuruldu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ifadesinde, "Soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Yapacağınız hiçbir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir" dediği öğrenildi. Figen Yüksekdağ ve diğer Milletvekilleri'nin de bu çerçevede bir ifade verdiği gelen bilgiler arasında.
4 MİLLETVEKİLİ TUTUKLANDI
Bingöl'de adliyeye sevk edilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Nursel Aydoğan tutuklandı. Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de Şırnak'taki nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, tutuklama istemiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'la birlikte tutuklu sayısı altıya yükseldi.
3 MİLLETVEKİLİ SERBEST BIRAKILDI
HDP Milletvekili Ziya Pir savcılık sorgusu sonrası yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İlerleyen saatlerde HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de serbest bırakıldı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürreya Önder de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve adli kontrol şartıyla serbest kalan milletvekilleri şöyle:
- Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder (Diyarbakır'da adli kontrol şartıyla serbest)
- Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik (Tutuklandı) ve Ferhat Encü (Tutuklandı)
- Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir (adli kontrol şartıyla serbest)
Nursel Aydoğan (Bingöl'de tutuklandı)
- Mardin milletvekili Gülser Yıldırım (Tutuklandı)
- Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan(Tutuklandı) ve Selma Irmak(Tutuklandı)
- Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer (adli kontrol şartıyla serbest)
HDP: BU TABLONUN İZAHI YOK
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından, HDP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer hakkında, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle arama ve gözaltı kararı verildiği ve icra edildiği bildirildi.
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, HDP Milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Önder, Pir, Yıldırım ve Taşçıer hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.
Soruşturma kapsamında söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının TBMM tarafından kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"Yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda ismi geçen milletvekillerinin, atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle haklarında arama ve gözaltı kararı verilmiş ve icra edilmiştir. Soruşturma derdest olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir."
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıkları'nın ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.
İKİ MİLLETVEKİLİ YURT DIŞINDA
Hakkında yakalama kararı bulunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurt dışında olduğunun tesbit edildiği, gözaltı kararları olan Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği bildirildi.
DEMİRTAŞ GÖZALTI KARARINI TWEET'LE DUYURDU
Demirtaş, Twitter hesabından "Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar" dedi.
Gözaltına alınan Demirtaş ve Yüksekdağ, haziran ayında daha önce aldıkları karar gereği ifade için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na kendi istekleriyle gitmeyeceklerini açıklamışlardı.