info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB’de Schengen’e Bakış Değişiyor

Avrupa’da yapılan bir kamuoyu araştırması, AB vatandaşlarının birliğe üye ülkelerinin çoğunda kimlik denetimlerine son veren Schengen anlaşmasını artık istemediklerini ortaya koydu.

Dört kıtada ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren ünlü kamuoyu araştırma şirketi IFOP’un Le Figaro gazetesi için gerçekleştirdiği son ankette, Fransa’da Schengen’in artık iptal edilmesini isteyenlerin oranı yüzde 67 çıktı. Araştırmaya göre Fransız sağcı seçmenin yüzde 77’si, solcu seçmenin ise yüzde 55’i artık anlaşmanın değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor.
 
Bu oran, Almanya’da yüzde 53, Hollanda’da yüzde 59, İtalya’da yüzde 56 seviyesinde.
 
Schengen’e dahil olmayan İngiltere’de ise bu oran yüzde 63.
 
Fransa, son zamanlarda İtalya’dan gelen kaçak göçmenleri durdurabilmek için güney sınırlarında Schengen anlaşmasına rağmen kimlik kontrolüne gidiyor.
 
SIĞINMACILARA KOTA
 
IFOP araştırma merkezinin yaptığı anket çalışması, sığınmacıların kota ile ülkelere dağıtılması konusunda da AB ülkelerinin görüş ayrılığı yaşadığını ortaya koyuyor.
 
Akdeniz’den gelen kaçak göçten en fazla mağdur olan İtalya’daki vatandaşların yüzde 81’i, AB Komisyonu’nun önerdiği gibi sığınmacıların kota ile üye ülkelere dağıtılmasını istiyor.
 
İngilizlerin yüzde 32’si ve Fransızların yüzde 36’sı kota sistemine karşı çıkarken, AB’de en fazla mülteci kabul eden Almanya’da halkın yüzde 69’u sığınmacıların kota ile dağıtılmasına sıcak bakıyor.
 
Akdeniz’den yılbaşından bu yana AB ülkelerine gelen sığınmacıların sayısının 150 bini aştığı tahmin ediliyor.
 
Fransa ve Almanya, dün Lüksemburg’da düzenlenen AB içişleri bakanları toplantısında Yunanistan ve İtalya’daki yaklaşık 60 bin sığınmacıdan üçte birisini ülkelerine kabul etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.
 
25 Haziran ve 3 Temmuz arası gerçekleştirilen anket çalışması için Fransa’da 5 bin, Almanya, İngiltere, İtalya ve Hollanda’da yaklaşık biner kişinin görüşü soruldu. Anket, 18 yaş üzeri, halkın farklı kesimlerinden ve farklı meslek gruplarından insanların görüşleri alınarak gerçekleştirildi.