info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Twitter dan En Fazla Kaldırın Talebi Türkiye den

Türkiye Twitter’a 30 hesapla ilgili olarak içerik kaldırılması talebinde bulundu ancak hiçbirine karşılık alamadı. Twitter, Türkiye’den yapılan başvuruların hiçbirine olumlu yanıt vermedi.

ABD’nin California eyaleti merkezli sosyal medya devi Twitter, yılda iki kez yayınladığı şeffaflık raporunu duyurdu. 2013 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında resmi kanallardan gelen başvuruları gösteren rapor, hükümetlerin bilgi taleplerini artırdığını gösterdi. Rapordan ilginç detaylar şöyle:
* Bu yılın ilk yarısında toplam 1697 hesap hakkında 1157 başvuru yapıldı. Twitter, bu başvuruların yüzde 55’ine yanıt verdi. Başvuru sayısı, geçen yılın ilk yarısında 849, ikinci yarısında ise 1009’du.
* Bilgi talebi listesinde en çok dikkat çeken ülke ABD oldu. ABD, 1319 hesapla ilgili 902 başvurusuna yüzde 67 oranında yanıt alarak listenin en çok başvuru yapan ve en çok bilgi elde eden ülkesi konumunda. ABD, ayrıca üçüncü kez üst üste Twitter‘dan en çok bilgi isteyen ülke oldu. Listenin yüzde 78’le en yüksek talep oranına sahip ülkedeki Twitter kullanımının yoğunluğunun da bu başvurularda etkili olabileceği belirtiliyor.
* Listede ABD’yi, 87 başvuruyla Japonya izledi. Japonya, taleplerine yüzde 16 karşılık alabildi ve bu taleplerden toplam 103 kullanıcı etkilendi.
 
Yüzde 10’un Altında
* Türkiye’den ise yapılan başvurular 10’un altında kaldı. Buna rağmen, Twitter’ın hiçbir olumlu yanıt vermemesi dikkat çekti.
* Japonya’yı ise sırasıyla İngiltere, Brezilya ve İtalya takip etti. Buna göre, İngiltere 29 hesap hakkında toplam 26 başvurusuna yüzde 15 karşılık alabildi. Brezilya ve İtalya ise 22’şer başvuruda bulundu. Brezilya 44 hesapla ilgili başvurularına yüzde 32 yanıt alırken İtalya’nın talepleri karşılık bulmadı.
* Listenin öne çıkan diğer iki ülkesi ise Ekvador ve İrlanda oldu. Zira, iki ülke de 10’dan az hesap hakkında yaptığı 10’un altında başvuruya yüzde 100 karşılık almış görünüyor. Bu yüksek oran, ülkelerden sadece bir tane başvuru gelmiş olması ihtimaline işaret ediyor.
 
Taleplere Yanıt Yok
* İçerik ve mesajların kaldırılması taleplerinde de somut bir artış yaşandı. Twitter’ın kural ihlali kabul ettiği mesajlar ve içerikler dışında kaldırılması istenen içerik, bu yıl 104’e çıktı. En fazla içerik kaldırılması talebinde bulunan Türkiye, 30 hesapla ilgili yaptığı başvurusunun da hiçbirine karşılık alamadı.
* Toplam 73 hesapla ilgili içerik engellemesi belli ülkeler için kabul edildi. Brezilya, toplam 39 içerik engellemesini kabul ettirerek başvurularında en çok sonuç alan ülke oldu.
Ülkeler, içerik veya mesajların engellenmesini, mahkeme kararları, ishtihbarat servisleri veya güvenlik güçleri aracılığıyla yaptı. Bu listede 11 hesapla ilgili başvuruda bulunan ABD, hiçbir olumlu yanıt alamayarak geride kaldı.