Vatan Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Yamaç, "Amerika'dan kaçan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın küresel çapta dinleme faaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden, Suriye'de yaşananlar ve İran nükleer santralinin çökertilmesinde yaşananlar önemli örnekler ve bize çok şeyler söylüyor. Türkiye de bu alanda bir girişim başlattı. Siber alanda stratejiler oluşturulmaya başlandı. Artık kendi yazılımınızı yapmasanız bağımlılıktan kurtulma şansınız yok" diye konuştu.
Ulaşımların kitlenmesi, enerji sektörünün çökertilmesi, bankacılık sisteminin yok edilmesi, paraların çok farklı yerlere transfer edilmesi gibi çok kaos yaratacak durumlar olduğuna dikkat çeken Yamaç, buna karşı yeni projeler oluşturmaya başladıklarını anlattı.
"HEDEFİMİZ BİLGİ ÇALMAK DEĞİL, KORUMAK"
Yamaç, şunları söyledi: "Gelecek kesinlikle bu alanda kendisini şekillendirmeye başlayacak. Ve biz bu alanda kendimizi şanslı görüyoruz. Kötü bir geçmişimiz yok. Herhangi bir ülkenin bilgilerini çalalım, yok edelim diye bir hedefimiz olmamış. Hala aynı şekilde. Bu güven diğer ülkelerin de bize bakışını farklılaştıracak, iş potansiyeli açacak. Yazılım sektöründe güvenilir firma olma ihtiyacı çok önemli. HAVELSAN da hem Türkiye için çok büyük bir firma hem de bölge için önemli bir rol üstlenecek bir firma.
BEYAZ HACKERLAR AÇIKLARI BULACAK
Hacker olması gerekiyor, bu vazgeçilmez şey. Onları zekalarından yararlanmak açısından da kullanılıyorlar. Her şeyi 'hack'letmek gerekmiyor ama onların düşünce açısını yakalayıp, kendi sisteminizdeki açıkları kapatmak için de kullanılabilirler. Siber güvenlikle ilgili projelerimiz var önümüzdeki süreçte başlayacak. Projelerimizde hacker yani bizim açımızdan beyaz şapkalı hackerler kullanacağız. Bunlar sistem güvenliğinde uzmanlaşmış kişiler olacak. İstihdamları ise projelere göre şekillenecek."
FÜZELERE KARŞI ÖZEL YAZILIM
TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, 2012 yılında kuruldu. Başkanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜBİTAK ile koordineli faaliyet gösteriyor. Siber Savunma Komutanlığı'nı Albay Cengiz Özteke yapıyor. Dünyadaki siber güçler arasında ise Rusya, Çin, ABD ve Suriye elektronik ordusu gösteriliyor. Uzmanlar, 3 milyar dolarlık bir füze sisteminin 40 bin dolarlık bir yazılım ile etkisiz hale getirilebileceğini belirtiyor. 2010'da Stuxnet adı verilen saldırı ile İran'ın nükleer faaliyetlerinin 2 yıl aksatıldığına dikkat çekiliyor.