info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarihin En Büyük Enkaz Kaldırma Çalışması

İtalya’da geçen yıl karaya oturan ve yan yatan Costa Condordia adlı dev yolcu gemisinin enkazını kaldırma çalışmalarına başlandı.

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında geçen yıl karaya oturan ve yan yatan Costa Condordia adlı dev yolcu gemisinin enkazını kaldırma çalışmalarına başlandı. Gemiyi düz konuma getirme çalışmaları için deniz ve hava koşullarının uygun olduğunu söyleyen yetkililer, yerel saatle sabah 09:00'da tarihin en büyük enkaz kaldırma operasyonuna başladı. Operasyonda 20'den fazla ülkeden gelen 500 uzman görev alıyor.
 
12 SAAT SÜRECEK
 
Adaya paralel olarak 65 derece yatık duran geminin enkaz kaldırma çalışmalarının ilk aşaması, geminin dik konuma getirilmesi olacak. Parbuckling adı verilen ilk aşama çalışmanın 12 saat sürmesi bekleniyor.
 
Çevre kirliliğini yol açmaması için gemiyi parçalamak yerine, tek parça halinde bölgeden uzaklaştırmayı planlayan yetkililer, operasyonunun yüzde 90 başarılı olacağını söylüyor. Mühendisler, kablolar ve geminin yanlarına kaynakla eklenen dev metal kutulardaki suyun ağırlığıyla gemiyi sarmaya çalışacak. Bir kısmı 18 aydan uzun bir süredir suyun içinde olan geminin doğrultulması sürecinin çok yavaş yapılması gerekiyor.
 
Geminin diğer tarafına eklenecek metal kutulardaki su, kaldırma kuvvetini güçlendirmek için havayla doldurulacak.
 
32 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
 
Costa Concordia, geçen yıl ocak ayında kayalara çarpıp karaya oturmuş ve kazada 32 kişi ölmüştü.Kaza sonrası 5 kişi, adam öldürmek suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Geminin kaptanı Francesco Schettino ise gemiyi terk etmek ve adam öldürmek suçundan yargılanıyor.
 
200 TONLUK 2 HAVUZ
 
Enkazın kaldırılmasında Amerikan Titan şirketiyle birlikte çalışan İtalyan Micoperi firmasının proje müdürü Sergio Girotto, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tüm kontrollerin tamamlanmasının ardından Parbuckling operasyonu resmi olarak saat 9'da başladı. Şu ana kadar herşey planlandığı gibi gidiyor. Operatörler kontrol odasından çalışmaları yürütüyorlar" dedi. Geminin kaldırılması için toplamda 2 bin tonluk dev havuzlar kullanılacağını ve hidrolik sistemle havuzların suyla doldurulacağını ifade eden Girotto, "Tüm işlemler titizlikle yapılıyor. İlk aşamada 200 tonluk iki havuz kullanılacak. Süreci saniye saniye monitörlerden ve çıplak gözle takip edeceğiz" dedi.
 
GAZ SIZINTISI OLUR MU?
 
Sivil Savunma Başkan Yardımcısı Fabrizio Curcio ise Sivil Savunma biriminin de tüm kadrosuyla operasyonu takip ettiğini, mühendislerle sürekli iletişim halinde olduklarını söledi. Operasyonun teknik ekibinin başında isim olan Franco Porcellacchia ise bir soru üzerine, operasyon sırasında enkazdan herhangi bir zehirli gaz sızıntısının yaşanmayacağını belirterek, her türlü ihtimale karşı gemiye detektörlerin yerleştirildiğini söyledi. Bu konuda her türlü önlemin alındığını söyleyen Porcellacchia, gemide şu ana kadar gaz sızıntısına yol açabilecek bir durumun tespit edilmediğini dile getirdi.
 
Porcellachhia, operasyonun tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, sonuç hakkında kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.