info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sıcak Havaların Olumsuz Etkilerini En Aza İndirebilecek Öneriler

Türkiye hafta başından itibaren ülke geneli sıcak havanın etkisine girdi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen sıcaklıklar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere tansiyon, diyabet ve kalp gibi kronik hastalıkları bulunan yurttaşları olumsuz etkiliyor.

Sıcak havaların olumsuz etkilerini en aza indirebilecek öneriler.

Sıvı tüketimi ve beslenmeye dikkat çeken yetkililer, sıvı elektrolit dengesinin değişmesi sonucu altta yatan hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların yaz aylarında daha sık problemlere yol açabildiğini söyledi. Beslenmeye dair öneriler Özellikle hipertansiyonu olan hastaların su ve tuz dengesini iyi düzenlemesi, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerisinde bulunan yetkililer, çeşitli taze sebze ve meyve tercihlerinin, ince ve kalın bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığını kaydetti.

Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyeceklerin mümkün olduğunca tüketilmemesi gerektiğini belirtirken Kuru baklagillerin ise sofradan eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, yurttaşların kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durmasını istedi. Aşırı sinire neden olabilir. Sıcakların; stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabildiğini de belirtti ve bu durumun da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu, özellikle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmalarının yararlı olacağını ifade etti.

Kalp ve damar hastalarına uyarı Sıcakların kan basıncının aniden düşmesine ya da yükselmesine neden olabildiğini belirtiliyor. “Kalp ve damar hastalarında, ileri yaştakilerde bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Güneş ışınları ile uzun süreli temas buna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemlidir.

Bu hastalar, güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı ya da serin ve gölge yerlerde bulunmayı tercih etmeli, gerektiğinde şemsiye kullanmaya dikkat etmelidir.” ‘Keten ve pamuklu giysiler tercih edilmeli’ Yazın yoğun sıcaklarından korunma noktasında kıyafetlerin de önemli olduğunun altını çiziliyor.

“Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysiler de pamuklu olmalıdır. Pamuk, teri kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka kullanılabilir.

Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.” Klima uyarısı Terliyken klimalı ortama girilmesinin, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olabildiğini belirtiliyor.

“Kasılmalara boyun, bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmaz olur. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanlar, klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekir.”