Ticaret Sicil gazetesine göre kuruluşunda 5 ortağı olan Royal Holding bundan sonra yoluna tek pay sahipli olarak devam edecek. Zarrab Nisan ayında tek yönetim kurulu üyesi olarak kaldığı Holding'deki devralma oprasyonunu 8 Temmuz'da ticaret sicil gazetesinde yayınlanan son ilanla tamamlamış oldu.
5 ORTAK KURMUŞTU
31 Aralık 2010 tarihinde kurulan Royal holding'in sermayesi 5 milyon TL idi. Reza Zarrab'ın yüzde 72 payı olduğu şirkette Mohammad Zarrab'ın da yüzde 25 payı vardı. Kalan yüzde 3'lük pay ise Abdullah Happani, Amir ve Rıza Faturazi arasında bölüşülüyordu. Ancak son operasyonla şirketin paylarının tamamı Zarrab'a geçti.
Operasyonda mallarına tedbir konan patronların şirketlerinde ne değişti?
Aslında operasyonun ilk adımı Nisan ayı sonunnda atılmıştı. O günlerde ilk olarak Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Reza Zarrab şirkette tek yönetim kurulu üyesi olarak kalmıştı. O güne kadar en az 3 yönetim kurulu üyesi bulundurması gereken şirket, Mayıs ayında Ticaret sicil gazetesine yansıyan karar ile artık tek bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yönetilebilir hale gelmişti.
O genel kurul toplantısında yönetim kurulu üyelerinin teke inmesi kararına "Ortaklar genel kurulu, yönetim kurulu üyelerinin görevlerine her zaman son verebilir" cümlesi de eklenince, şu dört ortak, holdingden çıkmış oldu. Zarrab'ın tek patron olduğu konusundaki bildirimi de 8 Temmuz tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer aldı.
Royal Holding bu kararın neden alındığı ve Zarrab'ın tek pay sahipliğine geçiş kararı konusunda The Wall Street Journal Türkiye'ye herhangi bir açıklama yapmadı. Reza Zarrab'a ise ulaşılamadı.
ZARRAB HAPİSTEYKEN DE MÜDÜR DEĞİŞMİŞTİ
Bu Sarraf'ın 17 Aralık'ın ardından değişime uğrayan tek şirketi değil. 2013 yılında kurulup, Nisan ayında da üretime başlayan mobilya şirketi Royal Mobilya, Sarraf'ın ortaklığı olup, 17 Aralık'tan bu yana ticaret sicil hareketlerinde oynama olan tek şirketti. Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre Sarraf henüz tutuklu yargılanıyorken, şirketinin Tuzla'daki fabrika müdürü ve muhasebe müdürü değişti. Barış Yaşar Kanat fabrikanın, Mehmet Çalık da muhasebenin başına geçti. 16 Ocak tarihinde Ticaret sicil gazetesinden yayımlanan kararın altında da o sırada tutuklu olan Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Sarraf'ın imzası vardı. Sarraf ayrıca Duru Döviz adlı şirketinin ismini de Hayyam Döviz olarak değiştirdi.