info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İstanbul İkiz Doğuracak

Erdoğan, İstanbul daki ikinci çılgın projesini de açıkladı.

 

Buna göre Avrupa ve Anadolu yakasında iki şehir kurulacak. Deprem riskiyle yaşayan vatandaşlar yeni yerleşim alanlarına taşınacak
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'un ardından dünde 'İki kent' projesini açıkladı. Birer milyonluk şehirlerden birinin Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısında diğerinin ise Anadolu yakasında inşa edileceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:
 
Seçim Sonrası İnşaat Başlıyor
- 12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz. İstanbul'un finans merkezi olma hedefi bu iki şehirle daha da güçlenecek. Bu iki şehir, İstanbul'un ruhuna, fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek.

Hiçbir Yük Getirmeyecek
- Fay hatlarından uzakta, depreme dayanıklı şekilde inşa edilecek bu şehirlere, deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Bu taşıma gönüllülük esasına dayalı olacak. Üçüncü köprünün güzergahı da buradan geçecek.
 
Muhtemel bir İstanbul depreminin, Türkiye geneline, asgari 100 milyar lira hasar ortaya çıkaracağı düşünüldüğünde, kuracağımız iki şehrin maliyeti ülkemize hiçbir yük getirmeyecek.
 
-  Maden ocaklarının faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan, kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak. Avrupa yakasındaki bu şehirle birlikte İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan dünyanın en büyük havaalanlarından birini inşa edeceğiz. Liman ve marinalarıyla bu şehri aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Yeni spor tesisleri yaparak İstanbul'a çok önemli bir konsepti ayrıca kazandıracağız.
 
-Yaklaşık 1 ila 1.5 milyon gibi bir nüfusu buralarda iskan edebileceğiz.
 
Bizim ideal olarak tespitimiz bir milyon bir tarafta, bir milyon diğer tarafta.
 
- Etüt çalışması bittikten sonra uzmanların, sivil toplum örgütlerinin katkılarını bekleyeceğiz.
 
- Erdoğan, konuşmasının sonunda toplantıya katılan işadamlarından Ali Ağaoğlu'na dönerek, 'Ağaoğlu, belki de bu işe girersin' diye konuştu.
 
Cesur adım çok da riskli
- Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu: İki kent projesi, İstanbul'un deprem sorununu çözmez. Kimse Bakırköy'den, Zeytinburnu'ndan Karedeniz kıyısına gitmez. Kentlerin yapılacağı bölgelerde su kaynakları ve orman alanları yok edilecek. İstanbul'da belki de gelecekte hayalet kentler olacak. Şu anda bir milyon boş konut bulunuyor. Yapılacak iki kent İstanbul merkezine uzak olacağı için kentten kopuk gettolar oluşacak.
 
- Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Cemal Gökçe:
 
Deprem gerekçe olarak kullanılıyor. Amaç üçüncü köprüyü işlevli hale getirmek. Bu durum ikinci ve üçüncü köprülerin arasının da yapılaşmaya açılmasına neden olacak.
 
- Prof. Ahmet Ercan: İstanbul'a yapılacak her ek konut, ek göç getirir.
 
Söylenen yerlerin deprem için güvenli olduğu doğru. Ancak bizim sorunumuz bu değil. Mahalle ölçeğinde yıkıp yerine yeşil alanı bol yeni yapılar yapılması gerekir. Başbakan kentsel göçü tarif ediyor.
 
- Prof. Ahmet Vefik Alp: İki kent projesini, Kanal İstanbul ve üçüncü köprüyle beraber değerlendirmek gerekir. Bu üç proje İstanbul'u ya bitirir ya uçurur. Çok cesur, aynı zamanda çok riskli projeler. Doğru tasarlanırsa kanserli doku dediğimiz alan temizlenir. Ancak bunu yaparken İstanbul'un çalınan yeşili iade edilmeli.
 
Gayrimeşru Olaya Sahip Çıkmayız
Başbakan Erdoğan, internete düşen görüntülerle ilgili, 'Özeli olanın bizler de karşısında oluruz ama gayrimeşru olana sahip çıkmayız' dedi. Tekirdağ mitinginde halka seslenen Erdoğan, CHP'nin AK Parti'yi 'kaset siyaseti'yle suçlama gayreti içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: CHP'si de, MHP'si de kendi içindeki hesaplaşmaların bedelini ödüyor. Gayrimeşru olaya, 'özelidir' denilebilir mi? Özeli olanın bizler de karşısında oluruz ama gayrimeşru olana da sahip çıkmayız. Onlar da milletimiz tarafından cezasını bulsun deriz, bu sandıklarda.