CHP’li Akın, 1 Ekim’de yapılması beklenen elektrik zammıyla ilgili iktidarın arayış içinde olduğunu kaydederek, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) ay başında açıklayacağı elektrik tarifesinde; son dönemde yaşanan kuraklık, uluslararası piyasalarda doğalgazın fiyatının yükselmesiyle artan maliyetler nedeniyle büyük bir zam yapılması bekleniyor.
Maliyetlerin artacağı neredeyse aylar öncesinden bilinmesine karşın iktidar herhangi bir politika geliştirmedi. Kuraklık görmezden gelindi. Pandemi sonrası uluslararası enerji fiyatlarında yaşanacak artışa karşın herhangi bir politika uygulanmadı. Oysa bu dönemde yapılacak kaynak yönetimi ve elektrik üretimine ilişkin planlamayla elektrikteki maliyet artışının etkisi vatandaşlara yansıtılmayabilirdi. Ancak geldiğimiz aşamada iktidar bugüne kadar uyguladığı en iyi politika olan ‘faturayı vatandaşa keserek zam yapmayı’ hayata geçirmeye hazırlanıyor” diye konuştu.
Akın, elektrik faturalarının son 3 yılda 2 kattan daha fazla (yüzde 122 oranında) zamlandığını anımsatarak, “Vatandaşın elektrik faturalarına karşı haklı tepkilerini dile getirmesinin ardından iktidarın elektrik zammında formül arayışında olduğu belirtiliyor. İktidarın değerlendirdiği formüllerden birine göre; 1 Ekim’de yapılacak zammın doğrudan vatandaşlara yansıtılmaması için mesken tarifesinde daha az zam yapılacağı kaydediliyor. Maliyet artışının karşılanması için sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama tarifelerine ise fahiş zamların yapılabileceği belirtiliyor” ifadelerini kullandı.
Akın, üretim yapan sanayinin Türkiye’deki en büyük elektrik tüketicisi grup olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Sanayi abone tarifesine yapılacak fahiş zam, sanayicimizin dünya genelinde rekabet gücünü azaltır, domino etkisiyle kış aylarında enflasyonu tetikler. İktidarın mesken tarifelerine az zam yapıldığı illüzyonunu yaratmak için sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerine yapacağı fahiş zamların yükü yine vatandaşa biner. Temel gıda ve temizlik ürünlerinde kış aylarında büyük zamlar yaşanır. Bu durum, hâlihazırda geliri düşen vatandaşın bütçesine sabotaj olur. Bir kez daha uyarıyoruz, iktidar bu gibi algı oyunlarıyla uğraşmak yerine elektrikte artan maliyetleri; şirketlere verilen destekleme ödemeleri, dağıtım bedeli, vergi ve fonlar üzerinden karşılayabilir. Bu kararı almak iktidarın elinde.''