info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Doç. Dr. Şahin: "Bireylerin Zihinlerindeki Engelleri Yok Etmeliyiz"

Doç. Dr. Şahin, “Engelsiz Ege Birimi”nin amacı, acıma duygusu olmaksızın farklılıklarla birlikte yaşama kültürünü geliştirmektir.Bu konuda asıl mesele bireylerin bilinçlendirilmesi. Bu da ailede başlıyor. Birey ailede ne görürse yetişkin hayatında da o yönde yaşam sürdürüyor.”

“Engelsiz İzmir Birimi olarak bilimsel ve kalıcı çalışmalar düzenliyoruz” dedi.
 
Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Ege Üniversitesi “Engelsiz Ege Birimi”  Koordinatörü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Şahin konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bugünün toplum içinde yanlış algılandığını dile getiren Doç. Dr. Şahin, “Engelliler günü sadece bir günlük organizasyonlarla kutlanacak bir gün değildir. Engellileri hatırlamak için yapılan bir gün olmamalıdır. Engelliler için yapılmış olan tüm çalışmaların gözden geçirildiği ve gelecekte yapılacakların planlandığı bir gün olmalıdır. Çünkü bir güne sıkıştırılan bir etkinlik ertesi gün unutulmaktadır. 2008 yılında kurulan “Engelsiz Ege Birimi” ile birlikte amacımız acıma duygusu olmaksızın farklılıklarla birlikte yaşama kültürünü geliştirmektir”  dedi.
 
“FARKLILIKLARLA YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”
 
Toplumun zihninden engelli vatandaşların toplumdan ayrıştırıldığını belirten Doç. Dr. Şahin, “ Birey engelliyse eğer mutlaka toplumdan ayrılması gerekir, kendisi gibi olan insanlarla birlikte yaşaması gerekir, acımak gerekir gibi farklı yaklaşımlar yer almaktadır. Ege Üniversitesi olarak engelli bireylerin gereksinimlerini karşılayarak, farklılıklarla beraber yaşama duygusunu oluşturuyoruz” diye ifade etti.
 
 “EN ÖNEMLİ UNSUR AİLE”
 
Ege Üniversitesi Kampüsü içerisinde ki engelli kaldırımların işgaline değinen Doç. Dr. Şahin, “Kampüs içerisinde görme engeliler için yeniden yapılandırılan sarı kabartmalı kaldırımlar araçlar tarafından işgal edilmekte. Bireylerin zihinlerindeki engelleri yok etmeliyiz. Bu konuda asıl mesele bireylerin bilinçlendirilmesi. Bu da ailede başlıyor. Birey ailede ne görürse yetişkin hayatında da o yönde yaşam sürdürüyor” dedi.
 
İzmir’deki tüm üniversitelerin rektörlük düzeyinde bir araya gelmesiyle oluşturulan İzmir Üniversiteler Platformu’nun Engelsiz İzmir projesinden ve çalışmalarından bahseden Doç. Dr. Şahin, “Amacımız kalıcı çalışmalar düzenlemek. Engelsiz İzmir Birimi olarak bilimsel ve kalıcı çalışmalar düzenliyoruz. Bu kapsamda 3-4 Aralık 2013 tarihlerinde “Engellilere Yönelik Ayrımcılık: Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları” konulu konferans düzenleyeceğiz. Platform olarak bir amacımız da 2014 yılında üniversitelerde yöneticilere ve öğretim üyelerine paneller düzenlemek, televizyon ve radyo programlarıyla farkındalık oluşturmak” diye konuştu