info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sığınmacı Krizi Konuşuldu

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker G20 Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

 AB KOMİSYON VE KONSEY BAŞKANLARI C

 AB - Türkiye
-Görüşmede sığınmacı krizi ve göç politikası alanında AB – Türkiye işbirliğine ilişkin gelişmeler ele alındı.
- AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Timmermans ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Hahn 11 Kasım’da sığınmacılar ve göç yönetimi üzerine AB – Türkiye Ortak Eylem Planı’nın ayrıntılarını görüşmek üzere Ankara’yı ziyaret etti. AB temsilcileri Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Dedeoğlu ile temaslarda bulundu. Hahn Twitter hesabından yaptığı açıklamada görüşmelerde 10 Kasım Salı günü yayımlanan AB Komisyonu 2015 Türkiye İlerleme Raporu’nun ve katılım sürecinde sonraki adımların ele alındığını dile getirdi.
- AB Komisyonu tarafından hazırlanan 2015 yılı Türkiye İlerleme Raporu 10 Kasım Salı günü yayımlandı. Rapor kapsamında AB - Türkiye ilişkilerinde son duruma ilişkin genel değerlendirmede şu noktalar öne çıkıyor:
• 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri sürecinde şimdiye kadar 14 başlık müzakerelere açılmış, bir başlık geçici olarak kapanmıştır.
• 17 No’lu Ekonomik ve Parasal Politika konulu başlığın açılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalar Türkiye ile üst düzey ekonomik diyaloğun geliştirilmesi hedefi için temel oluşturacaktır.
• Hukukun üstünlüğü alanında 23 ve 24 No’lu başlıkların açılması için “açılış kriterleri”nin belirlenmesi gerekmektedir. Açılış kriterleri Türkiye’ye bu alanda gerçekleştirmesi gereken reformlar için bir yol haritası oluşturacaktır.
• Türkiye müzakere sürecini hızlandırmak için:
- Müzakere başlıkları açılış kriterlerini yerine getirme yönünde ilerleme
Sağlamalı;
- Müzakere Çerçeve Belgesi kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeli;
- AB’ye karşı taahhütlerine bağlı kalmalıdır.
• Türkiye ve AB ortak çıkar alanlarında diyalog ve işbirliğini geliştirmeye devam etmiştir. Bu süreç en üst düzey ziyaretlerle desteklenmiştir.
• Türkiye’nin Daeş’e Karşı Uluslararası Koalisyon’a katılımıyla dışişleri ve güvenlik politikası alanında siyasi diyalog devam etmiştir.
• Vize Serbestisi Diyaloğu çerçevesinde vize, hareketlilik ve göç alanında işbirliği sürdürülmüştür.
• Türkiye 2,2 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya geçmişte benzeri görülmemiş bir insani yardım ve destek sağlamaya devam etmiştir.
• Sığınmacılar ve göç yönetimi üzerine AB – Türkiye Ortak Eylem Planı Ekim 2015’de AB Konseyi’nin desteğini almıştır.
• AB Komisyonu ve Türkiye enerji alanında işbirliğinin artırılması kararı almıştır. Üst Düzey Enerji Diyaloğu başlatılmıştır.
• Ekonomik bağların güçlendirilmesi paylaşılan öncelikler arasındadır.
• Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernizasyonu ve genişletilmesine yönelik prosedürlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
Türkiye AB katılım müzakereleri kapsamında temel değerlendirmeler ve müzakere başlıklarında sağlanan ilerleme için:
 AB Komisyonu 2015 Türkiye İlerleme Raporu
- Avrupa Parlamentosu (AP) Friends of Turkey dostluk grubu tarafından düzenlenen ve AB – Türkiye ilişkilerinde son durumu ele alan yuvarlak masa toplantısı TÜSİAD AB Temsilciliği ev sahipliğinde 10 Kasım’da gerçekleştirildi. Toplantıda aynı gün yayımlanan AB Komisyonu 2015 Türkiye İlerleme Raporu’nun yanı sıra sığınmacı ve göç krizi kapsamında AB – Türkiye ilişkilerinde yaşanan gelişmeler değerlendirildi.
Yuvarlak masa toplantısının açılış konuşması AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından gerçekleştirildi. Toplantıya AB kurumları, Brüksel’de faaliyet gösteren düşünce kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri katılım gösterdi. Açılış sunumları AB Komisyonu Komşuluk ve Katılım Müzakereleri Genel Müdürlüğü Türkiye Bölümü Şefi Myriam Ferran, AP üyesi ve Friends of Turkey Eş Başkanı Artis Pabriks ve AB Dış Eylemler Dairesi Türkiye Bölümü Şefi Javier Nino Perez’in yanı sıra
AP içerisinde farklı siyasi grupları temsil eden AP üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Toplantının moderatörlüğünü ise TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Institut du Bosphore Başkanı Dr.
Bahadır Kaleağası gerçekleştirdi.
Toplantıda AB Komisyonu yetkilileri bu yıl yayımlanan ilerleme raporlarının yeni bir yöntem benimsenerek hazırlandığına dikkat çekti. Bu değişiklikler ile daha adil ve ölçülebilir, önümüzdeki yıl için belirlenen özel hedefler ile katılım sürecine daha somut ve yapıcı etkileri olan bir raporlamanın hedeflendiği belirtildi. Katılımcılar AB – Türkiye ilişkilerinde son dönemde yakalanan ivmenin katılım müzakereleri temelinde AB – Türkiye ilişkileri kapsamındaki tüm alanlarda sağlanacak somut ilerlemeler ile kalıcı hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı. AB Komisyonu yetkilileri 17 No’lu Ekonomik ve Parasal Politika konulu başlığın açılması için gerekli çalışmaların başlatıldığını ve bu yıl içinde açılmasının planlandığını dile getirdi. Ek olarak yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik temalı 23 ve 24 numaralı başlıkların açılması için teknik hazırlıkların yerine getirilmesi yönünde adımlar atılırken, üye ülkelerin bu başlıkların açılması konusunda uzlaşı sağlamasının büyük önem taşıdığı kaydedildi.