info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çiftçiler Banka Kıskacından Kurtulamıyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Yabancılar, krediyle borçlandırdığı çiftçinin verimli tarım arazilerini ipotekle elinden alıyor. Batı illerini seçiyor, doğuya açılmıyorlar.

 

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Yabancılar, krediyle borçlandırdığı çiftçinin verimli tarım arazilerini ipotekle elinden alıyor. Batı illerini seçiyor, doğuya açılmıyorlar.
Silahtan gıdaya!..
Bayraktar, tabloyu tüm çıplaklığıyla ortaya koydu: Küresel sermaye silahtan gıdaya döndü.  2011’de 960 milyon TL tarımsal kredi takibe düştü. Bazı özel bankalar geri ödenemeyen kredilere karşılık çiftçinin arazisine ucuza el koyuyor.
Devlet aklı gerek
Özellikle el konulan araziler batı bölgelerinde, doğuya açılmıyorlar. Tarım topraklarını kapatıp insanları sömürüyorlar. Dünyada gıda fiyatları görülmemiş bir şekilde artıyor. Tarım  Bakanlığı öncülüğünde bir devlet aklı geliştirilmeli…
Köyler toptan gidiyor!
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın dikkat çektiği tehlikenin somut örneği geçen ay Sakarya’da yaşanmıştı. Alacaklı banka, Kocaali’ye bağlı Açmabaşı köyünün yüzde 80’ini satışa çıkarmıştı.
Çiftçiler banka kıskacında
TZOB Başkanı Bayraktar 2011’de 960 milyon TL tarımsal kredinin takibe düştüğünü ve bazı özel bankaların, geri ödenemeyen kredilere karşılık çiftçinin arazisine ucuza el koyduğunu açıkladı. Başkan bankalarla görüştüklerini söyledi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılının 9 ayında 960 milyon TL tarımsal kredinin bankaların takibine düştüğünü belirterek, bunun yüzde 7.5’inin özel bir bankaya ait krediler olduğuna dikkat çekti. Bankanın çiftçinin ödeyemediği borçları nedeniyle tarım arazilerini düşük bedelle ele geçirdiğini belirten Bayraktar,  “Özellikle el konulan araziler batı bölgelerinde. Doğuya açılmıyorlar. Bu bankayla görüşmeler sürüyor. Bir şekilde arazileri geri verecekler” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği tarafından Rixos Otel’de düzenlenen sohbet toplantısına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe 2011 yılını değerlendirdi.
Yabancılar arazi kapatıyor
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yabancıların kendi ülkelerinin gıda güvencesini sağlamak üzere birçok ülkede tarım topraklarını ucuza kapatıp, bu insanları sömürdüklerini vurgulayarak, Türkiye’ye de yabancı sermaye geldiğine, verimli tarım arazilerini kapatmaya çalıştığına dikkat çekti. Türkiye’de NBŞ kotasının yüzde 10 olduğunu, Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50 artışla bu kotanın yüzde 15’e çıkarıldığını belirten Bayraktar, “Ben iddia ediyorum NBŞ kotası yüzde 40 düzeyinde” dedi.  Bayraktar, çok önemli yapısal sorunları olan Türk çiftçisinin bu yapısal sorunlarla üretimini ne kadar devam ettireceği yönünde endişe duyduğunu dile getirdi. “Araziler parçalı, baba ölmüş çocuklar parçalaya parçalaya devam ediyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil” diyen Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde toplulaştırmaya ihtiyaç olan 14 milyon hektar alanın 4 milyon hektarının 2012 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedefini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Ziraat, kredi vermiyor
2011 yılında Ziraat Bankası yatırım kredisi kullanımında Ağustos ayından itibaren sorun yaşandığını belirten Şemsi Bayraktar, bankanın faizsiz yatırım kredilerine başvurunun çok fazla olması ve kaynak yetersizliği nedeniyle başvuruları 2011 yılı Ağustos ayından itibaren değerlendiremediğini dile getirdi.
Bayraktar, bu durumun, kullanacağı krediye güvenerek yatırıma başlamış olan girişimcileri oldukça mağdur ettiğini söyledi. Bayraktar, dünyada gıdanın çok önem kazandığını, küresel sermayenin silahtan, gıdaya yönelmeye başladığını dile getirdi. Gıdadaki bu gelişmenin tarım ülkeleri için büyük fırsat yarattığına dikkat çeken Bayraktar, tarımda yaratılacak milli gelir artışıyla ülkelerin zenginleşebileceğini kaydetti.
Bankanın  satılığa çıkardığı köy
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın “Bazı bankalar çiftçilerin ödeyemediği krediye karşılık  arazilerine ucuza el koyuyor” açıklamasının ispatı bir ay önce Sakarya’da yaşanmıştı.Gazeteniz Yeniçağ’da da yayımlanın bu haber şöyleydi: “Melen Projesi kapsamında arsaları istimlak edilen ve çektikleri krediyi ödeyemeyince arazilerine ipotek koyulan köylüler ne yapacağını şaşırdı. Sakarya’nın Kocaali İlçesi’ne bağlı 250 haneli Açmabaşı köyünde köylüler, kullandıkları krediyi geri ödeyemeyince köyün yüzde 80’i özel bir banka tarafından satışa çıkarıldı. Köyde 51 tapunun içerdiği 750 dönüm arazi bankanın eline geçerken köylüler, arazilerinin değerinden satılarak borçlarının banka tarafından tahsil edilmesini istedi. Haklarında borçlarından dolayı yakalama kararı çıkarıldığını iddia eden köylüler bu nedenle ilçe merkezine bile inmeye çekindiklerini söylüyor. Çektiği krediyi ödeyemeyince banka tarafından arazisi ipotek altına alınan köylülerden Şaban Girgin, ”Fındık parası ödenince kredi borcumuzu ödeyeceğimizi düşündük. Ancak, fındık bir anda 7 liradan 2 liraya düşünce borcumuzu ödeyemedik“ diye konuştu.