info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bankalar İşlem Ücretine Yeni Kılıf Buldu

Türkiye genelinde bazı bankaların bir kişinin veya kurumun ilgili şubesindeki hesabına para yatırmak isteyenlerden en az 5 TL "işlem ücreti" adı altında para almaya başladıkları bildirildi.

Türkiye genelinde bazı bankaların bir kişinin veya kurumun ilgili şubesindeki hesabına para yatırmak isteyenlerden en az 5 TL "işlem ücreti" adı altında para almaya başladıkları bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı bankalar şubelerdeki yoğunluğu azaltmak ve otomatik para çekme makineleri (ATM) ile internet şubelerinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, daha önce farklı şubelerdeki hesaplara yatırılan para karşılığı alınan işlem ve havale ücreti uygulamasını yaygınlaştırdı.

Bir bankanın ilgili şubesinde hesabı bulunan bir kişi veya şirketin hesabına o şubeden para yatırmak isteyenlerden bazı bankalar en az 5 TL işlem ve havale ücreti talep etmeye başladı.

Bir vatandaş, banka şubesindeki ilgili hesaba 1 lira bile yatırmak istese 5 lira işlem veya havale ücreti adı altında para ödemek durumunda kalıyor. Bu, yatırılan paranın miktarına göre değişiyor. Para miktarı arttıkça istenen işlem ücreti de yükseliyor.

Hesabın bulunduğu şubeye ilgili bankanın başka bir şubesinden havale yapılmak istendiğinde ise hemen hemen bütün bankalar uzun süredir işlem ve havale ücreti almaya devam ediyor.

-9 BİN 465 BANKA ŞUBESİ VAR-

Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği’nden alınan bilgiye göre, Aralık 2010 itibariyle yaklaşık 40 mevduat, kalkınma ve yatırım bankasının Türkiye’deki 9 bin 465 şubesinde 178 bin 504 personel çalışıyor.

Geçen yıl bankaların personel ve şube sayılarında kredi hacmindeki yükselişe paralel artış yaşandığı bildirildi. Bu artışın, kredi kullandırma maliyetini yükselten kamusal tedbirlere rağmen 2011 yılında da devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

-"TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİNE BAŞVURULMALI"-

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TUKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların hesap işletim ücreti altında bankaya yatırılan hesaplardan para kestiğini belirterek, hesaptan kesilen söz konusu paranın tüketici sorunları hakem heyetlerine yapılan başvurunun ardından geri alınabildiğini kaydetti.

Tüketicilerin bu yönde bazı sorunlarla karşılaştıklarında tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini ifade eden Bakal, şöyle devam etti: "Bir bankanın aynı şubesindeki hesaba aynı bankadan para yatırıldığında ücret alındığına dair henüz bir şikayet almadık. Ancak, bu yönde mağdur olan tüketiciler ellerindeki dekontla İl Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yaptığında heyetin hükmü doğrultusunda tüketici ödediği parayı alabilir. Bu işlemler karşılığında alınan ücretler yasal değil." Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi Başkan Yardımcısı Avukat Suat Kadan da daha önce bir bankanın A şubesindeki bir hesaba B şubesinden para yatırıldığında işletim ücretinin alındığını ve bu uygulamanın uzun süredir devam ettiğini kaydetti.

Bazı bankaların hesabın olduğu şubeden bile hesaba para yatırıldığında ücret talep ettikleri yönünde duyumlar aldıklarını anlatan Kadan, şöyle konuştu: "Böyle bir uygulamayla karşılaşan tüketiciler para yatırdıklarına dair verilen dekontu saklamalıdır. Daha sonra bize veya tüketici hakem heyetlerine başvurmalıdır. Bu uygulamayla karşılaşanlara hakem heyetinden tüketici lehinde verilecek karar örnek teşkil edebilir. Böylece söz konusu uygulamaya maruz kalanlar paralarını geri alabilir."