info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bakan Çelik ten Asgari Ücret Şartı

Asgari ücretten vergi alınmamasına ilişkin Bakan Faruk Çelik ten açıklama geldi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu yükseltmesine ilişkin, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu açıklamaları gecikmeli de olsa yerindedir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Çelik, SGK TV'nin açılışından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM'ye sevk edilen Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören düzenlenmede, rotasyon ve sözlemeli memurların kadroya geçirilmesi gibi konuların bulunmadığının hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, "Anayasa Mahkemesinden dönen bazı hususlar çerçevesinde hazırlanan paket, TBMM'ye gönderildi. 657 ile ilgili bizim çalışmalarımız devam ediyor. Bu yasaya yetişebilir, ilave edilebilir. Belki daha sonra değişik bir tasarı olarak gündeme gelebilir. O konularda çalışmamız devam ediyor" dedi.
 
İhtiyaç duyulan meslek memurlarının, ülkenin her yerinde olduğunu, buna bir kural getirmek gerektiğini ifade eden Çelik, memurları rotasyona tabi tutmanın gündemlerinde olmadığını belirtti. Çelik, ihtiyaç duyulan meslek memurları ile ilgili bir düzenleme üzerinde çalışıldığını, taraflarla görüştüklerini ve çıkış aradıklarını anlattı.
 
ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASI
 
Bakan Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun asgari ücretten vergi alınmaması kararını anımsatarak, şöyle devam etti:
 
"Bütün siyasi partiler, eğer asgari ücretten verginin kalkmasını onaylıyorlarsa Anayasa değişikliği noktasına bunu taşıyorlarsa- ki bunun Anayasaya ne derece taşınmasının da tartışılması lazım, asgari ücretin vergi dışı olup olmaması, Anayasa ile ilgili değil, yasal bir düzenleme yapılmalı, Anayasa daha genel normları içermeli- böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapılacak bir şey yok. Asgari ücret vergiden muaf hale gelir ama şu anda ne Parlamento'nun ne Hükümet'in gündeminde bu boyutuyla konunun olmadığını söyleyebilirim. Konu, Anayasa Uzlaşma Komisyonuyla ilgili sınırlı bir konudur. Onun uzlaşıya dönüşmesi, Parlamentoya teklif olarak taşınması bir süreç. Onları ayrı değerlendirmek gerekiyor. Şu anda bizim Bakanlığımızın veya Hükümetin gündeminde olan bir konu değil."
 
ERKEN EMEKLİLİK
 
Emeklilikte yaşa takılanların sağlık hizmetlerinden yararlandırılması taleplerinin hatırlatılması üzerine Çelik, 90'lı yıllarda alınan kararların sosyal güvenliği sıkıntıya soktuğunu, 1999'da çıkartılan yasanın daha önce alınan yanlış ve popülist kararların sonucu olduğunu belirtti. Yeniden yük getirecek bir düzenleme yapamayacaklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
 
"Fakat çok çözüme dönük bazı talepleri var, sağlık ve benzeri. Bunlara bir çözüm bulunabilir mi- Mali sistemimizi bozmayacak bir çalışma yapılabilir mi- Bizim çalışmamız bu. Fakat aksettirilirken o kadar farklı aksettiriliyor. '5 milyona emeklilik hakkı' diyor. Böyle bir şey söylemedik ki biz. Biz, 'Mali dengeleri bozmayacak' diye defalarca ifade etmemize rağmen bu cümle silinip, devamındaki kelimeler kullanılarak, sanki Hükümet arasında çok farklı düşünceler varmış gibi aksettirildi. Bu haksızlık."
 
MOODY'S'İN NOT ARTIRIMI
 
Bakan Çelik, Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu yükseltmesine ilişkin soruyu yanıtlarken, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarının gecikmeli gerçekleştiğini dile getirdi.
 
Türkiye'nin bu artışları daha önceden hak ettiğini vurgulayan Çelik, "İki derece kredilendirme kuruluşu, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olduğu konusunu tescil etti dün akşam itibarıyla. Bu sürecin istihdama son derece olumlu yansıyacağı inancı içerisindeyiz. Yatırım, istihdam, önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'nin yüzünü güldürecek alanlar diye düşünüyorum. İşsizlik, daha da bu çerçevede düşmüş olacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu açıklamaları gecikmeli de olsa yerindedir" diye konuştu.
 
"2 MİLYON MEMURA DÖNÜK BİR ŞEY DEĞİL"
 
Çelik, "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gönderilecek memurların maaşlarının cazipleştirilmesine sıcak bakmadığını söylemişti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, meslek memurlarının Türkiye'nin her yerinde bulunduğunu hatırlattı.
 
Meslek memurlarının eşit ama onların hukukunu da gözetecek şekilde görevlendirilmesi gerektiğini anlatan Çelik, aksi takdirde kamunun hizmet sunamayacağını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:
 
"Rotasyon yok. 2 milyon memura dönük bir şey değil. Özellikle ihtiyaç duyulan meslek memurlarının, ihtiyacı karşılayacak şekilde süresiyle zamanıyla ve sayısıyla gerçekleştirmenin sorumluluğu üzerimizde. O yükümlülük, bizim sırtımızda. Onu biz, yerine getirmezsek burada oturmanın anlamı yok. Öğretmen yok, sınıf kapalı. Hemşire yok, doktor yok, sağlık hizmeti alamıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi- Bunların mutlaka olması gerekiyor ama nasıl olacak- Kamunun riskini de kamunun artısını da eksisini de paylaşacak anlayışı, adil bir yapıyı oluşturmak için taraflarla görüşüyoruz. İnşallah bu uzlaşı biter ve güzel ülkemiz kazanır, milletimiz kazanır ve 70 milyonun lehine bir düzenleme olur."
 
Sosyal tarafların, rotasyona tabi tutulacak memurlara maaş artışı yapılmasını gündeme getirdiğine işaret eden Çelik, 10 yıldır aynı yerde çakılı kadro çalışıp hiç fark almayan memurlar da olduğunu, bu sürenin iyi ayarlanması gerektiğini bildirdi.
 
İÇERDEKİ TEŞVİK, DIŞARIDA DA UYGULANACAK
 
Bakan Çelik, bir soru üzerine 36 bin işçinin yurt dışında çalıştığını belirterek, "İşverenler, yurt dışına götürdükleri her işçi için yüzde 7,5 sağlık primi ödüyor, Türkiye'de. Bundan sonra bu 7,5'un 5'ini almayacağız, yurt dışına götürdükleri işçi için. Dolayısıyla içeride verdiğimiz teşvik, dışarıda da uygulanacak" dedi.
 
Çelik, doğum izinin artırılmasına ilişkin son toplantının yapıldığını, nihai açıklamayı ilgili Bakan'ın yapacağını kaydetti.