info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayşe Evine Dön

Erdoğan’ın ‘besleme’ sözüne tepki gösteren 20 bin KKTC’li ikinci kez meydana indi. Ankara’ya ‘Evimizin efendisi olmak istiyoruz’ mesajı verildi.

KKTC’de, hükümetin uyguladığı ekonomik pakete tepki gösteren sendikalar ve siyasi partiler dün düzenledikleri “Toplumsal Varoluş 2” mitinginde Türkiye’yi, AK Parti hükümetini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Miting boyunca, Erdoğan’ın “besleme” sözüne hem pankartlarla hem de sözlü olarak gönderme yapıldı. Küfürlü pankartların alana girişine ise polisler engel oldu, “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrakları miting alanında sallandı. Pankartlarda, Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgalci olduğu ileri sürüldü ve “çek git” anlamına gelen “Barra” ifadeleri kullanıldı.
Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in fotoğraflarının dövizlerde yer aldığı mitinge yaklaşık olarak 20 bin kişi katıldı. Mitingde konuşma yapanlar Erdoğan’a yönelik sert ifadeler kullandı.
“Bize besleme diyor padişah” diyen Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Erdoğan’a, “Haddini bil haddini” diye seslendi.
Mitinge Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), DP ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) sendikalarla birlikte destek verdi.
Mitingde, Türkçe ve İngilizce olarak; “Biz Kıbrıs Türküyüz, sen kimsin?”, “AKP yakamızdan elini çek”, “Ne Türkiye’ye rehin, ne Rum’a yama”, “Bu memleket bizim, biz yöneteceğiz”, “Talimatla yönetilmeye hayır” dövizleri taşındı.

Bağımlı hale geldik
İlk konuşmayı yapan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, “Erdoğan’ın Mısır ve Ortadoğu’daki ülkelerde halkların başlattığı eylemlere ‘halkın sesine kulak verin’ şeklinde yaklaştığını” belirterek,  “Buradaki on binler halk değil mi?” diye sordu. Özkardaş, “Erdoğan bizlere ‘besleme’ dedi. Erdoğan farkında mıdır Türkiye’den 1.5 milyar dolarlık mal alıyoruz. Türkiye’ye sattığımız mal 80 milyon dolardır” dedi.
Avrupa  Birliği’ne “Bizi Türkiye’nin yardımlarına muhtaç eden AB” diye seslenen Özkardaş, “2004’te Kıbrıs Türk halkı adanın yeniden birleşmesine ‘evet’ dedi. Halen ‘evet’ diyoruz. AB söz verdi ancak sözünüzü tutmadınız, bizi Türkiye’ye bağımlı hale getirdiniz” diye tepkisini dile getirdi.

Kul değiliz!
Daha sonra kürsüye çıkan Elcil de, Erdoğan’ın kendilerine “besleme” demesini kabul etmediklerini söyledi. Elcil, “Sayın padişah ‘besleme’ dedi. Biz kul değiliz. Haddini bil haddini. Garantörü oldukları ülkenin bayrağına bile tahammülleri yok. Kahrolsun faşizm” şeklinde bağırdı.

Korkmuyoruz
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Adnan Eraslan da “Biz İngilizlerden ve Rumlardan korkmadık. Bizi yok etmeye çalışanlardan da korkmayız” dedi. AK Parti’nin cami ve türbe yaparak Kıbrıs Türk kültürünü erozyona uğrattığını öne süren Eraslan, Kıbrıslı Türklerin kendi evinin efendisi olmak istediği mesajını verdi.
KKTC’de ilk mitingi 28 Ocak’ta yapılmıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti bayraklarının açıldığı mitingde, açılan pankatlarda Ankara’ya göndermeler yer aldı. Bir KKTC’li de mitinge Kıbrıs eşeğiyle katıldı.

NOTLAR
-  28 Ocak’taki mitingde meydana alınmayan ‘Has..tir’ pankartı miting alanına yine sokulamadı, KKTC’de yayın yapan bir Afrika gazetesi pankartı ofisinin balkonuna astı.
-  Mitingi, İngiliz ve ABD Büyükelçiliği’nde çalışan diplomatlar da yakından izledi.
-  Miting nedeniyle ülkede emniyet alarma geçti. İzinler iptal edildi, yaklaşık 2 polis mitingde görev aldı. Ülkede yaklaşık 2 bin 500 polis görev yapıyor.
-  Alana Kıbrıs eşeği götürüldü. Eşeğin üzerinde, “Kıbrıslıların tükenmesine izin verme” dövizi asıldı.
-  Türkiye’den ÖDP, KESK ve DİSK de mitinge destek verdi.