info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tek Turda Seçildi

Yeni 160 üyenin blok oyunu alan Kaynak’ın Yargıtay Başkanı olmasını Arınç “Çok şükür birinci turda...” sözleriyle değerlendirdi. Açık ara farkla birinci olan Kaynak, seçim sonucunu arkadaşlarının sevgisine bağladı

Hasan Gerçeker’in emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı koltuğu için yapılan seçimi, beklendiği gibi, 12 Eylül referandumundan sonra Yargıtay’a üye seçilen 160 üyenin desteklediği Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak kazandı.
Yargıtay tarihinde, örneğine az rastlanır biçimde, ilk turda, açık farkla seçimi kazanan Kaynak’ın seçim zaferi, hükümeti de memnun etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonla kutladığı Kaynak için, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Sınıf arkadaşım. Çok şükür birinci turda seçildi” dedi. Kaynak’ın ilk mesajlarında “cumhuriyet” vurgusu yapması dikkati çekti. Yaş haddinden emekliye ayrılacağı tarihe 11 ay bulunan Kaynak, kısa sürede Yargıtay’daki iş yükünü eriteceklerini iddia etti.

Ülker’in dediği oldu
Yargıtay 11. Ceza Dairesi eski Başkanı Ersan Ülker, uzun süredir hazırlandığı Yargıtay Başkanlığı seçiminden çekildiğini açıklarken, “Sonucu belli seçimin anlamı yok. Yeni üyeler blok halinde Kaynak’a oy kullanacak. Sürekli, her seçimde blok hareket ediyorlar. Herhalde telefonlarına mesaj geliyor ya da haberleşiyorlar” yorumu yapmıştı. Ülker’in kulislerden aldığı bilgilerin doğru olduğu dün yapılan seçimle açığa çıktı.

95’ten 1’e düştü
Gerçeker’in seçildiği dönemde, Yargıtay Başkanı’nı belirlemek için 95 ayrı oylama yapılması gerekmişti. Kaynak ise dün yapılan seçimin ilk turunda başkan seçildi. Kaynak, 387 üyeli Yargıtay’dan 197 oy aldı. Diğer adaylar, 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul 75, eski Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya 40, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Selamet İlday 35, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selim ise 18 oyda kaldı. Sandıktan 5 boş, 5 de geçersiz oy çıktı. Kaynak’ın, ilk turda seçilmesinde, yeni seçilen 160 üyenin blok hareket etmesi etkili oldu.

11 ay görev yapacak
Yaş haddinden emekliye ayrılacağı 5 Mayıs 2012’ye kadar, 11 ay başkanlık yapacak olan Kaynak, 1996’da Yargıtay üyeliğine, 2009’da Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığı’na seçildi.
Hükümete yakın olduğu iddia edilen üyelerin oylarıyla başkanlığa seçildiği belirtilen Kaynak’ın, seçildikten yarım saat sonra, makam odasında yaptığı açıklamadaki cumhuriyet ve Atatürk vurguları dikkati çekti. Heyecanlı olduğu gözlenen Kaynak, şunları söyledi:

Dosyaları eriteceğiz
“Çok heyecanlıyım. Bütün duygularımın en üst noktasındayım. Biz, adalet dağıtımını en objektif şekilde yapmak üzere burada bulunuyoruz. Adalet dağıtımını yaparken insan haklarına saygılı, demokratik ilkelere bağlı, Atatürk ilkelerine ve inkılaplarına bağlı olarak bu işi yürütüyoruz. Ulu önderin göstermiş olduğu yolda çağdaş hukuk seviyesine çıkmak için çaba harcıyoruz. Bütün bu çabamız Yargıtayın daha ileriye götürülmesi, ülkemize daha yararlı olmasıdır. Yaptığımız hizmet millet adına verdiğimiz bir hizmettir. Yargının yükü ağır, ama biz bu yükün altından kalkacağız, çalışmamızla kalkacağız. Siyasi irade de yargıda bir değişiklik yaptı, Anayasada bir değişiklik yapıldı, referandum yapıldı. Yeni bir Yüksek Hâkimler Kurulu teşekkül etti. Bunlar yeni üyeler seçtiler, seçilen bu üyelerle biz bu iş yükünün altından da kalkmaya çalışacağız, inşallah çok kısa bir zamanda, bir, iki sene içerisinde Yargıtaydaki bütün dosyaları eritmeye çalışacağız.”

Beyaz sayfa
Kaynak, Ersan Ülker’in açıklamaları için, “Seçim bittikten sonra bizde yeni bir sayfa, beyaz bir sayfa açılır. Bütün arkadaşlara bir beyaz sayfa açılmıştır, hep beraber yargı hizmetini götüreceğiz” yorumunu yaparken, ilk turda seçilmesinin arkadaşlarının sevgisinden kaynaklandığını ifade etti. Kaynak, “Tetkik hâkimliği, üyelik ve başkanlık olarak 30 senedir buradayım. 30 sene görev yaptığım bu yerde arkadaşlarımın bana teveccühü, bana sevgisinden dolayı bunu bekliyordum. Kısa zamanda da sonuçlandı. Bu sonuçlanmadan sonra da yargı hizmetini daha hızlı götürmek için elimizden gelen her çabayı sarf edeceğiz” dedi. Kaynak, Yargıtay’ın eski üyelerinden Celal Aras ile yeni üye Abdullah Coş arasında yaşanan kavga için de, “Yeni üye, eski üye şeklinde bir ayrım yapmıyoruz. Yeni üyeler de kurumun üyesi oldular, hepsi aynı, eşit oldu. Biz bu arkadaşlarla birlikte bir bütünlük halinde kaynaştırarak, yargı hizmetini en ileri seviyeye götüreceğiz” yanıtını verdi” diye konuştu.

İnancımız tam
Kaynak, başkan seçilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada da, “Büyük Önder Atatürk’ün başlattığı hukuk devrimlerini çağdaş ülkelerin hukuk düzeylerini yakalama yolunda ilerletmek en başta gelen görevimiz olacaktır. Büyük Genel Kurulun üzerime yüklediği bu ağır yükün sorumluluğunun bilinciyle, toplumun adil, tarafsız ve hızlı yargı beklentisini karşılamak için yeni ve güçlenmiş yapımızla bu ağır yükün altından kalkmak amacıyla var gücümüzle çalışacağımıza inancım tamdır” ifadelerini kullandı.