Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ona benzer bir şekilde talep odaklı bir eğitim kurguladıklarını belirterek, ”Eğitim sistemini demokratikleştiriyoruz ve esnekleştiriyoruz” dedi.
Çırçır Mahallesi Araplar Düzü Caddesi üzerinde yapımı tamamlanan Abdurrahmangazi Vakfı Şehit Bahattin Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezi’nin açılış törenine katılan Bakan Dinçer, burada yaptığı konuşmada, hava soğuk olduğu için paltoyla hitap etmek zorunda kaldığını belirterek, eğitim merkezine ismi verilen arkadaşı Bahattin’in hayat boyunca mütevazi olduğunu, çok iyi spor yaptığını, maraton koşucusu olduğunu anlattı.
Eğitimin önemine değinen Dinçer, ”Eğer biz dünyada diğer ülkelerle birlikte yarışacak ve rekabet gücü yüksek bir ülke olacaksak, bu bölgede güç sahibi, söz sahibi bir ülke olacaksak bunun en yegane yolunun eğitimden geçtiğini ifade etmek isterim” diye konuştu.
Türkiye’nin güçlü bir ekonomiye sahip olması için eğitimli insanlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti: ”Biz bu ülkedeki terör meselesini çözeceksek, bunun eğitimden geçtiğini bilmeliyiz. Asayiş sorunlarını çözeceksek, yoksulluk meselesini çözeceksek, gelir dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldıracaksak, aslında bunların hepsinin yegane ortak çözüm alanının eğitim olduğunu bilmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında, biz sadece okullardaki normal eğitimlerle, resmi ve şekillendirilmiş eğitimlerle değil, toplumun her alanında toplumun her kesiminin toplumun her yaştaki insanına sunduğu bir eğitimi yapmak zorundayız. Yani hayat boyu öğrenebileceğimiz bir altyapıyı bu toplumun içerisine koymak zorundayız.”
-”Eğitim artık arz odaklıdan çıkıp, talep odaklı oldu”-
”AB önümüzdeki stratejik plan hedefleri doğrultusunda, nüfusun tamamını lise mezunu yapmak, toplam nüfusun da yüzde 40’dan fazlasını üniversite mezunu yapmak istiyor. Türkiye’de ise biz her ile üniversiteyi açtığımız için eleştiriliyoruz” diyen Bakan Dinçer, şöyle konuştu:
”Şimdi ben size soruyorum, dünyayla rekabet etme iddiasında olan bir ülke bunu hamasetle mi başaracak? Yoksa bu alanda yapacağı yatırımlarla ve ortaya koyacağı yeni vizyonlarla mı bunu yapacak? Yine ilk ve ortaöğretimde dünyanın pek çok ülkesi aslında eğitim sorununu çözmüş. Nüfusun ortalama eğitim süresi 12 yılı aşmış. Ama bizde bu hala 6 yılken bizim Türkiye’de eğitim sistemine yapacağımız yeniliklerle ilgili, özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasına yönelik kanunda, nasıl eleştirildiğimizi hep beraber gördük. Halbuki dünya eğitimde öylesine farklı ve yeni şeyler yapıyor ki...”
Bakan Dinçer, ”Artık eğitim arz odaklı olmaktan çıktı, talep odaklı olmaya başladı. Türkiye’de yerleşik alışkanlıklarımız ve geleneklerimizle, devletin otoriter yapısı içerisinde devlet merkezli, arz merkezli bir eğitim sistemi yapıyorduk bugüne kadar. Bunda geldiğimiz nokta belli. Uluslararası alandaki yerimiz belli” dedi.
Dinçer, şunları kaydetti: ”Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ona benzer bir şekilde talep odaklı bir eğitim kurguluyoruz. Eğitim sistemini demokratikleştiriyoruz ve esnekleştiriyoruz. Ama daha da önemlisi artık tek tip adam yaratacak, herkesin aynı şeyi düşündüğü aynı şeyi yapmaya çalıştığı bir yapı içerisinde, çocuklarımıza eğitim vermeyeceğiz. Her bir çocuğun ayrı ve özel olduğunu düşünüyoruz. Her birinin farklı yeteneklere, potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz ve meseleye bu yönden yaklaşıyoruz.”
-En çok tercih edilen dersler-
Bakan Dinçer, eğitim sistemindeki yaptıkları düzenlemeyle Türkiye ile dünya arasındaki mesafeyi kapatmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: ”Bu sene ilk defa olmasına rağmen ve yeni başlamış olmamıza rağmen çocuklarımızın seçim yaptığı derslere baktığımızda bu mesajları açık ve net verdiklerini görüyorsunuz. Biz 21 tane seçimlik ders koyduk. Orada çocuklar en çok matematik ve uygulamaları derslerini seçtiler. İkinci olarak en çok seçilen ders yabancı dil dersleri oldu. Üçüncü ve en çok seçtikleri, hatta yaklaşık 450 bin çocuğumuz seçti, Kuranı Kerim dersiydi.”
Konuşmaların ardından Bakan Dinçer, Abdurrahmangazi Vakfı Şehit Bahattin Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezi’nin yapımına katkı sağlayan iş adamlarına plaket verdi.
Bakan Dinçer’in yanına gelen 4 genç kız, 6 yıldır atanamadıklarını belirterek, taleplerini anlatan mektup verdi.