Sebebi de velilerin “aman çocuğumu sonra kaydetmez.” Veya “okulda çocuğuma takarlar, sakın kurcalamayalım” ya da “Kimi, kime şikâyet edeceksin?” zihniyetindeler. Böyle bir mantık, böyle bir anlayış olamaz. Bunun hiçbir mazereti yok.
İl Milli Eğitim Müdürü bu yasadışı uygulamayı destekliyor.
Geçen yıl bir veli ile kırtasiyede karşılaştım. Elinde market alış-veriş listesi gibi bir liste, isyan edip duruyordu. Bu uzun listeye baktığımda, deterjandan kırtasiyeye ne ararsan yazılmıştı. Listenin fotoğrafını çekip Tekirdağ Milli Eğitim müdürü Sayın Halis İşler’e gösterdiğimde, “Murat Bey, eğitim öncesi bağış mecburidir. Ama daha sonrası olmaz.”dedi. Siz telefonda bana,”herkes işine baksın.”demiştiniz. Şimdi Sayın Milli eğitim müdürüne soruyorum; Milli Eğitim bakanının bizzat kayıt parası ve bağış alanın gözünün yaşına bakmayın dediği yerde sizin yaptığınız doğru mu? Eğer fotoğrafını çektiğim listenin sahibi veli şikâyetçi olsaydı, kimin gözünün yaşına bakılmayacağı görülecekti. Ben işime bakacağım ve halkın sıkıntı ve şikâyetlerini dile getireceğim. Eğer siz bana,”okul öncesi bağış zorunludur.” Cümlesini kullandığınıza göre, okullar kayıt parası ve bağış almaktan korkar mı?
Geçen yıl Muratlı’da, bir velinin şikâyeti üzerine, bir okulun fahiş oranda kayıt parası aldığını köşemde yazmıştım. Bunun üzerine yapılan soruşturmada, okul hakkında inceleme başlatılmış, Milli Eğitim Müdürlüğü yüksek meblağdaki paraya rağmen soruşturmaya gerek olmadığına karar verirken, dönemin kaymakamı Yakup Tat, inceleme başlatmış ve paralara el konmuştu.(evrakı halen elimde mevcut.) Bu yıl, öz kardeşimin eşi, yeğenimi okula kaydetmeye gittiğinde, aynı durumla karşılaşmış.(yakında şikâyette bulunacak)
4+4+4 uygulamasına göre anaokulları parasızdır.
Hükümet,4+4+4 eğitim sistemine göre, çocukların temel eğitimi anaokulu düzeyinde başlar. Devlet okulları parasızdır. Okul müdürü, daha okula kayıt işini söyler söylemez,”anaokulları paralıdır, biliyor musunuz?” demiş. Ne paralısı yahu. Üstelik bu okul kayıt parası için soruşturma geçirdiği için, para tahsilâtını bir Nalburiye işletmesinde fiş kesme yoluyla yapıyormuş. Her ay, bakıcı parası, folklor parası ve şu an aklıma gelmeyen bir şey için 100 lira talep etmiş. Devlet okulları parasızdır. Yarım gün anaokuluna giden bir anaokulu öğrencisi için 30 lira bakıcı parası ne demek? Ya bir o kadar da her ay folklor parası neyin nesi? Anaokulu öğrencisi sınava mı girecek ki üç top A-4 kâğıdı isteniyor?
Milli eğitim müdürüne soruyorum, Sayın Halis İşler, hala geçen yıl bana dediğiniz gibi okul öncesi bağış zorunluysa, kardeşim şikâyette bulununca tavrınızı merak ediyorum. Herkes işine baksın dediniz. Bundan sonra bana yazılı bir özür veya açıklama göndermediğiniz sürece, işime bakıp, okullardaki ve uygulamalarınızı tek tek dile getireceğim. Çünkü benim işim kanun veya yönetmelik dışı uygulamaları kamuoyuna iletmektir ve işimi yapmayı sürdüreceğim. TÜM VELİLERE SESLENİYORUM; KORKMAYIN. MİLLİ EĞİTİM BAKANININ KESİN TALİMATI VAR, KAYIT PARASI, BAĞIŞ VEYA OKULA ZORUNLU BİR ŞEY ALDIRMAK YASAK. DEVLET ARKANIZDA. ŞİKÂYETİ OLAN BANA GELSİN. SİZ KORKARSANIZ, ÇOCUKLARINIZ DA KORKAK YAŞAMAYA MAHKÛM OLUR.
AÇIKLAMA: MİLLİ EĞİTİM İLE İLGİLİ BİR KÖŞE YAZIM DAHA OLACAK. SONRA TÜMÜNÜ BİMER’E VE AYRICA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA GÖNDERECEĞİM.