info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İzmir de Eiğitim Uçağı Düştü

Pilotlar uçağı son anda evlerin üzerinden denize döndürerek muhtemel bir faciayı önledi.

İZMİR’deki Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan bugün öğle saatlerinde eğitim uçuşu için havalanan T-37 tipi askeri eğitim uçağı, Güzelbahçe İlçesi’nde denize düştü.

Pilotlar uçağı son anda evlerin üzerinden denize döndürerek muhtemel bir faciayı önledi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, uçakta bulunan Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er'in enkaz içerisindeki cesetlerine ulaşıldığını bildirildi.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, uçak kalkıştan kıza bir süre sonra irtifa kaybederek, Güzelbahçe’de kıyıya 30 metre uçakta denize çakıldı. Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er’in uçak düşmeden önce fırlatma koltuğu ile uçağı terk edemedikleri belirtildi.

Olayın duyulmasının hemen ardından bölgeye arama kurtarma helikopterleri ve sivil savunma ekipleri sevk edildi.

VALİ KIRAÇ: ACIMIZ VAR

İzmir Valisi Cahit Kıraç, denize düşen eğitim uçağında bulunan Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er'in enkaz  içerisindeki cesetlerine ulaşıldığını bildirildi.

Vali Kıraç uçakta şehit olan Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er’in kokpitte bulunduğunu, askeri vinç gemisiyle uçağın bulunduğu yerden çıkarılacağını söyledi.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

Bu arada kaza, Genelkurmay internet sitesinden duyuruldu. Duyuruda, "Çiğli 2’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait T-37C uçağı 14 Temmuz perşembe günü saat 11.41’de eğitim uçuşu esnasında Urla yakınlarında düşmüştür. Uçakta bulunan öğretmen pilot ve pilot adayı için arama-kurtarma faaliyetleri devam etmektedir" denildi.

PİLOTLAR UÇAĞIN BİNALARIN ÜZERİNE DÜŞMESİNİ SON ANDA ÖNLEDİ

Askeri T-37 tipi jet eğitim uçağının son anda yerleşim yerlerinden denize doğru döndüğü ortaya çıktı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, eğitim uçağı, İzmir Körfezi’ni katettikten sonra muhtemel teknik bir arıza nedeniyle kalkış yaptığı Çiğli’ye dönmeye karar verdi. Bu sırada uçak Güzelbahçe üzerinde hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar olası bir facianın önlenmesi için uçağı son anda denize doğru yönlendirdi. T-37 tipi eğitim uçağı, sahilden 30 metre açığa denize vurdu. Bu sırada son ana kadar uçağı yönlendirmeye çalışan pilotlar fırlatma koltuğunu kullanamadı. Bölgeye hemen arama kurtarma helikopteri sevk edilirken, Deniz Polisi ile Sahil Güvenlik de uçağın düştüğü alana geldi.

En son 5 Mart 2007 tarihinde aynı tip uçak Manisa’da düşmüş, olayda Teğmen Barış Çakır şehit olmuştu.

T-37 EĞİTİM UÇAKLARININ SABIKASI KABARIK

Türk Hava Kuvvetleri'nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37 tipi uçaklar sabıkalı gözüküyor. Daha öncede Manisa ve İzmir Mordağı ve Melemen'de 4 yılda 4 uçak düştü.

Türk Hava Kuvvetleri'nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37'ler, 1964 yılında hizmete girdi. Bu uçaklar, Ankara merkezli Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ) Tesisleri'nde üretilen Güney Koreli KAI şirketinin tasarımı pervaneli KT-1 tipi uçaklarla değiştiriliyor. Ancak son dönemde 4 defa düşen T-37'lerin teknik arıza verdiği ifade ediliyor.

Son dört yılda düşen ilk uçakta 122. Filo'da görevli Pilot Teğmen Barış Çakır, fırlatma koltuğunu kullanamamış ve Uzuntarla Mevkii'nde şehit düşmüştü.

Mart ayında meydana gelen bu acı kazanın ardından aynı yılın Eylül ayında bu defa İzmir Mordağı'na da bir T-37 eğitim uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan yüzbaşı Ahmet Kendir ve Teğmen Ersun Atılgan son anda uçaktan kendilerini fırlatarak kazadan yara almadan kurtulmuştu.

Bu yılın başlarında ise yine İzmir'de eğitim için havalanan bir T-37 Menemen ilçesine bağlı Görece Köyü yakınlarında düştü. Uçakta bulunan iki pilot yaralandı. Ege Üniversitesi'nde tedavi altına alınan pilotlardan birinin öğretmen diğeri ise kursiyerdi.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

T-37 ile temel jet eğitimini 122'nci Filo'da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor. T-37 eğitim uçaklarının teknik özellikleri ise şöyle:

Mürettebat: 2 (1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot)

Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet

Kanat Açıklığı: 10.32 metre

Gövde Uzunluğu: 8.92 metre

Yükseklik: 2.79 metre

Boş Ağırlık: 1.840 kg

Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg

Maksimum Hızı: 685 km/saat

Seyir İrtifası: 7.620 metre

Menzili: 1.500 km