info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Geleceğin Sigara Paketleri

Avustralya’da kabul edilen yeni sigara paketi yasası kapsamında, kullanıcıların midesini kaldıracak türden fotoğrafların paketlerin üzerinde yer almasına onay çıktı.

 

Avustralya Yüksek Mahkemesi, sigara üreticilerinin itirazını reddederek, sigara paketleme yasasının 1 Aralık 2012’den itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bu tarihten itibaren, Avustralya’daki yeni sigara paketleri üzerinde kullanıcıları korkutacak fotoğraflar yer alacak.
 
Hukukçular ise Avustralya’da kabul edilen yasanın ardından, aynı uygulamanın ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yürürlüğe girmesinde bir engel olmadığını belirtti. Avustralya Yüksek Mahkemesi, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco ve Philip Morris gibi dev sigara firmalarının temyiz ettiği yasayı kabul ederek, küresel sigara piyasasına da beklemediği bir darbe vurdu.
 
Yeni yasa kapsamında, sigara paketleri şık görünümlerinden uzaklaşarak yeşil zeytini, sarı ve siyah renklere bürünecek. Ayrıca, sigara içmenin sağlığa zararlarını gözler önüne seren rahatsız edici boyutta bir fotoğraf kullanılacak.
 
 
Sigara paketi üzerindeki marka isimleri, “SİGARA İÇMEK ÖLDÜRÜR”, “SİGARA İÇMEK İKTİDARSIZLIĞA NEDEN OLUR” gibi koca ifadelerin arasında küçük bir yer edinecek.
 
“KARAR SUÇLULARA YARAYACAK”
Sigara şirketleri, Avustralya’da alınan karara itiraz etseler de, temyiz davasını kaybetmelerinin ardından elleri kolları bağlanmış bir halde kaldılar. Ancak bazı şirketler, yeni paketlerin satışlarını düşüreceğinden değil, tam tersine suçlulara hizmet edeceği konusunda ilginç bir eleştiri de bulundu.
 
Imperial Tobacco şirketinden Sonia Stewart, yaptığı açıklamada, “dolandırıcılar için sigara paketlerii taklit etmek eskisinden daha da kolay olacak” iddiasında bulundu.