info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

E-Sigarada Bu Likitler Daha Çok Zararlı

Türkiye`de satışı yasak olsa da el altından kolaylıkla ulaşılabilen elektronik sigaraların zararlarıyla ilgili önemli bir araştırma yayınlandı.

Biliminsanları kan damarı hücrelerinin likitlere maruz kalmasıyla “önemli derecede artan ölçüde DNA hasarı ve hücre ölümü” gerçekleştiğini belirlemişti. Bu yeni araştırma ise DNA’daki hasar şiddetinin e-sigaralarda kullanılan aromalı likitlere göre değiştiğini ortaya koydu. İngiliz medyasına yansıyan haberlere göre; tarçınlı ve mentollü likitler kalp sağlığı için bilhassa zararlı.

 Prof. Joseph Wu, “Şimdiye kadar bu likitlerin endotelyal hücreleri nasıl etkilediğine dair bir veriye sahip değildik. Bu araştırma açıkça gösterdi ki, e-sigaralar, geleneksel sigaraların güvenli bir alternatifi değil” dedi. Araştırmaya ilişkin bilgi veren Wu, “Hücreleri nikotin seviyeleri değişken altı farklı aromalı likide maruz bıraktığımızda, önemli ölçüde hasar tespit ettik” açıklamasında bulundu. Araştırmada biliminsanlarının 0, 6 ve 18 miligram arasında değişen seviyelerde nikotin ile birlikte meyve, tütün, karamelli tütün, vanilya, şekerleme, tarçın ve mentol aromalı likitler kullandığı belirtildi. Likitlerin çoğunun hücreler için bir dereceye kadar zehirli olduğu tespit edilirken, tarçın ve mentol aromalı olanların nikotinsiz olsalar dahi “ciddi ölçüde” hücre tahribatına neden olduğu vurgulandı.

 American College of Cardiology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, karamel ve vanilyalı e-sıvıların çok ciddi olmasa da büyümeyi sekteye uğrattığını gösterdi. Daha önce karamel ve patlamış mısır aromalı likitlerin akciğer fonksiyonlarına zarar verdiği ortaya çıkarılmıştı. Araştırmanın yazarlarından Arizona Üniversitesi’nden Profesör Dr. Won Hee Lee, “Geleneksel sigara içerken, kaç tane sigara içtiğinize dair bir hissiniz oluyor. Fakat e-sigaralar yanıltıcı olabilir. Kısa bir zaman dilimi içinde kendiniz çok daha yüksek miktarda nikotine maruz bırakabilirsiniz. Şimdi artık elektronik sigaraların damar fonksiyonlarına yönelik önemli ölçüde zehirli etkilerini de biliyoruz” dedi.