info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cayır Cayır Yandılar

Van’dan İstanbul’a mahkûm götüren cezaevi aracı aniden alev aldı. Şoför ve jandarmalar kurtulurken, bulundukları bölümün kilidi açılamayan 5 mahkûm yanarak can verdi

İstanbul’dan, Van’daki bir davanın duruşması için getirilen tutuklu Akif Karabalı (24) ve Abdülsettar Ölmez (35) ile Van Cezaevi’nde yatan ancak İstanbul’daki bir davanın duruşmasına katılacak hükümlüler Medeni Demir (47), Sinan Askan (18) ve İsmet Erin (33) adlı mahkumlar önceki gün 34 BL 2564 plakalı cezaevi aracı Van’dan 1642 kilometre uzaklıktaki İstanbul’a gitmek üzere yola çıktı.
İki şoför ile 2’si rütbeli 10 jandarma ve 5 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevi aracı 500 kilometre yol aldıktan sonra gece Elazığ’a ulaştığında motor bölümünde teknik arıza çıktı. Şoförler arızayı giderip yakıt ikmali yaptıktan sonra yola devam etti. Dün sabaha karşı Malatya’dan geçen cezaevi aracı saat 06.00 sıralarında Sivas’ın Gürün ve Kayseri’nin Pınarbaşı ilçeleri arasındaki Karakuyu Mevkii’nde geldiğinde arkadaki motor bölümünden dumanlar çıkmaya başladı. Aracı sağa çekip aşağı inen sürücünün motordan alevler çıktığını görüp içerdeki jandarmalara haber verinceye kadar alevler aracı sarmaya başladı.

Diri diri yandılar
Yakıt deposu da alev alan cezaevi aracındaki 2’si rütbeli 10 jandarma, yakıt deposu da alev alan araçta bir anda kendilerini can pazarında buldu. Mahkumların bulunduğu bölümün kilidini açmayı başaramayan jandarmalar kendilerini dışarı atarak canlarını kurtardı.
Kilitli bölümde kalan 5 tutuklu ve hükümlü “İmdat” çığlıkları atarken alevler tüm aracı sardı. Haber verilen Pınarbaşı İtfaiye ekibi olay yerine ulaşıncaya kadar cezaevi aracındaki kilitli bölümde 5 kişi diri diri yanarak yaşamını yitirdi.

DNA testi yapılacak
Yaklaşık yarım saat içinde tamamen yanıp demir yığınına dönen cezaevi aracında tutuklular Akif Karabalı ve Abdülsettar Ölmez ile hükümlüler Medeni Demir, Sinan Askan ve İsmet Erin’in kömürleşmiş cesetleri, savcının incelemesinin ardından öğle saatlerinde çıkarılabildi. Hastane morguna konulan cesetlerin DNA testiyle kimliklerinin belirlenmesinin ardından ailelerine teslim edileceği belirtildi.
Olayda bazıları yaralanan bazıları da şoka giren jandarmalarla şoförler 112 Acil Servis ambulanslarıyla Pınarbaşı Devlet Hastanesi’ne götürüldü. 1 şoför ile 1 asker yataklı tedaviye alınırken, 9 asker ve 1 şoför ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

10 numara yağ iddiası
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ile AK Parti Kayseri milletvekilleri Pınarbaşı ilçesindeki olay yerine giderek inceleme bulundu. Bakan Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada “Her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar değerlendirilecektir” dedi.
Aracın yanmasının nedeninin şu an bilinmediğini söyleyen Ergin, “Konuya ilişkin olarak Pınarbaşı Başsavcılımığımızın adli, bakanlığımızın idari ve üniversiteden alınan elemanların teknik incelemeleri devam etmektedir. Bu incelemeler sonunda ortaya çıkacak bilgileri ayrıca sizinle paylaşacağız” diye konuştu.

Elleri bağlıydı
Bakan Ergin, bir gazetecinin “araca 10 numara yağ koyulduğu” iddiasını hatırlatması üzerine, “Bütün iddialar araştırılıyor. Elazığ’da araca akaryakıt alınıyor ve bir süre sonra araç arıza yapmaya başlıyor. Savcılığımız anında Elazığ’daki akaryakıt alınan istasyona da gitmek suretiyle oradaki tanklardan örnekler almış, onlarla ilgili tespitler yapılmış, tahliller yapılıyor. Sebep ne olursa olsun, şu an için ’sebep akaryakıttır’ diyecek donelere sahip değiliz ama bu ihtimal karşısında da araştırma sürüyor. Araçta imalatından kaynaklı teknik bir sorun var mıdır? Bununla ilgili çalışmalar da yapılıyor. Üretici firmanın teknik elamanları da sabah erkenden İstanbul’dan yola çıktılar. Dolayısıyla her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar değerlendirilecektir” yanıtını verdi.
Gazetecilerin hükümlü ve tutukluların yangın sırasında araçta ellerinin yanı sıra ayaklarının da bağlı olduğu yönünde iddialar olduğunu ifade etmeleri üzerine de Bakan Ergin, “Biz de o tür bir bilgi yok. Bendeki bilgi ellerinin bağlı ama kabin içinde hareketli oldukları yönünde” dedi.

Neden uçakla gitmediler
Ergin, “Bu kadar uzak mesafeye neden karayolu ile gidildiğinin de sorulduğunu” belirterek, “Bu güzergahta İstanbul’dan Van’a giden ring aracımız direk Van’a gitmiyor. Yol güzergahında başka illere bırakacağı tutuklu ve hükümlü varsa onları bırakıyor. Dönüşte de bu şekilde varsa alabiliyor. Tek kişi gidecekse uçakta kullanıldığı oluyor ama toplu intikallerde ve güvenlik açısından bunlar her an, her saat başı götürebileceğimiz hükümlü ve tutuklular değil. Onun için bu tip intikaller toplu yapılıyor”

Olay yerinde inceleme yapan Bakan Ergin daha sonra Kayseri Valiliği’nin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.