info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye AB İlişkilerinde Brüksel Gündemi Süreci 1 Ocak 2016 Tarihinden Beri Neler Görüşüldü 3

Göç, Terör ve Kıbrıs

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Yüksek Düzeyde Siyasi Diyalog kapsamında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sonrası AB - Türkiye ilişkilerinde son durumu değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile temaslarda bulunan AB Heyetinde Mogherini’ye, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardımdan sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides eşlik etmişti.

AB Heyeti ziyaret kapsamında ayrıca siyasi parti liderlerinin yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile bir araya gelmişti. Yüksek Temsilci’nin online bloğunda yayımlanan yazıda göç alanında ortak eylem planı kapsamında Türkiye’nin insan kaçakçılığı ağları ile mücadeleye, sığınmacı akışları ve Türkiye üzerinden AB’ye ulaşan yasadışı göçmenlere yönelik kontrollerin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü, AB’nin ise eğitim öncelikli olmak üzere mültecilere odaklanan projelere destek verdiği not edildi. Göç konusunda işbirliğinin Türkiye - AB ilişkilerini tanımlayan tek boyut olmadığına dikkat çeken Mogherini, temaslarda ortak öncelikler arasında bulunan diğer konuların da ele alındığı vurgulandı.

Bu konular şu şekilde listelendi:

* Suriye’de geçiş sürecinin başlaması için yürütülen diplomatik çalışmalar,

* DAEŞ ile mücadele, terörle mücadele ve yabancı savaşçılara yönelik işbirliği,

* Kıbrıs sorununun çözümü,

* Orta Doğu’da gerilimin sona ermesi ve bölgede denge sağlanmasına yönelik çalışmalar,

* İsrail ve Filistin arasında barış sürecinin yeniden başlatılması,

* Ekonomik işbirliği,

* Enerji alanında işbirliği,

* Türkiye AB katılım müzakereleri. Katılım müzakereleri sürecine özel vurgu yapan Mogherini, hukukun üstünlüğü, adalet, basın ve örgütlenme özgürlüğü dâhil olmak üzere temel hak ve özgürlükler konulu 23 ve 24 numaralı başlıkların - 6 - öncelikli olarak ve resmi kurumların ötesine geçen kapsayıcı bir anlayışla ele alınması gerektiğini değerlendirdi.

Toplantılarda ek olarak Doğu Anadolu’daki durumun ele alındığını belirten Mogherini, barış sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak : Murat Ürtekin