Suudi Arabistan’da yeni uygulanmaya başlanan sistemin ayrıntılarını veren Uzuner, “Bu sistemde daha önceden Umre seyahatine gitmiş olan yabancılardan 2000 Suudi Arabistan Riyali, yani yaklaşık 540 ABD Doları, 1700 TL gibi bir rakam ödenmesi isteniyor ki, bu da vatandaşlarımız için çok ciddi bir külfet. 1000 Dolardan başlayan bir Umre organizasyonuna ilave, 540 Dolar gibi ek bir maliyet getiriyor.
Bu da hem bizi, hem de tüm İslam aleminde Kabeyi görme aşkıyla yola çıkacak insanları kötü yönde etkiliyor” dedi.
Şu anda dahi Umre taleplerinde ciddi bir azalma yaşandıklarını söyleyen Uzuner, ” Şahsi firmamın ilk gruplarında 3 uçağın dolumunu gerçekleştirirken, şu anda bu fiyatı söyledikten sonra, bir uçak dolacak mı şeklinde endişeler başladı” diye konuştu.
Kararın gözden geçirilmesini ve değiştirilmesini talep ettikleri söyleyen Uzuner, “Daha önce gidenlerden herhangi bir ücret alınmamasını istiyoruz “dedi. Mısır ve Ürdün hükümetlerinin karara ciddi tepki gösterdiklerini ve vatandaşlarının Umre’ye gitmemesi yönünde karar aldıklarını anlatan Uzuner, ” Ciddi endişe içindeyiz. Acentalar Türkiye’de bu işin tek ayağı. Diyanet İşleri Başkanlığı kısmı da var. Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu işten haberdar edildi. İnşallah onlar da üzerinde durup, üzerlerine düşen görevi yapacaklar” şeklinde konuştu.
Daha önce Umre’ye gitmiş bir vatandaşın bugün yeniden Umre başvurusu yapması halinde 540 doları ödemek zorunda kalacağını hatırlatan Uzuner, “Siz geçen sene, önceki sene ve daha önceki sene Umre’ye gitmişseniz, biz sizin adınızı sisteme girdiğimiz anda, anne, baba, doğum tarihi vs bilgilerinizle beraber bu bilgeleri alıyor. Sistem otomatikman sizin isminizin karşısına 2000 Riyal bir ücret yazıyor” ifadesini kullandı.
Müşterilerinin yüzde 80’inin birden fazla Umre ziyareti gerçekleştiren vatandaşlardan oluştuğunu söyleyen Uzuner, ” Bunu şöyle algılayın; Antalya’yı sevenler var. Bodrum’u sevenler var. Yurtdışını sevenler var. Aynen bunların olduğu gibi Mekke’yi ve Medine’yi de sevenler var. Bu insanlar da izinlerini, tatillerini ibadet amacıyla burda geçirmek istiyor” dedi.
İstenen paranın nedeninin yoğunluğu azaltmak olmadığını, ekonomik sıkıntı içindeki Suudi Arabistan ekonomisine ek gelir kaynağı yaratmak olduğunu öne süren Uzuner, “Suudi Arabistan hükümetinin petrol dışında gelir etme komisyonu var. Bu komisyondan da böyle bir formül çıktı ama siz bir yolcudan 500 dolar almak mı istersiniz, yoksa o yolcunun ülkenizde 1000 dolar harcamasını mı istersiniz” diyerek sözlerini tamamladı.
Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada da istenen ek 540 dolar için ayak bastı parası nitelemesinde bulunuldu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:İlgili kararda ikinci kez Umre niyeti ile Mekke ve Medine’yi ziyaret etmek isteyen Müslümanlardan 2.000 SAR yaklaşık (540 USD veya 1.600 TL) ayakbastı parası istenmektedir. Bu karar başta gelir artırıcı bir önlem olarak gözükse de yolcu sayısında yaşanacak büyük düşüş ülke ekonomisine daha ağır bir darbe vuracaktır. Havayolu firmaları, Oteller, Otobüs firmaları, vize firmaları, esnaf ve bunlara hizmet sağlayan tüm sektörler ile bunlardan geçim sağlayan insanların çok daha büyük bir sıkıntı içerisine gireceği kaçınılmazdır.