info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye’de Yeni Anayasa ve Medya Özgürlüğü Ele Alınmalı

Türkiye’de Yeni Anayasa ve Medya Özgürlüğü Ele Alınmalı

AB,Bu haftaki raporunda Türkiye’de bir dizi değişiklik yapılması konusunda açıklamalarda bulundu.AB adına raporu açıklayan Hollandalı milletvekili Kati Piri,raporda şu öncelikli maddelere yer verdi;
 AB - Türkiye
- Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raporu  
Mayıs’ta AP Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin oyuna sunulacak. Raporla ilgili görüşmeler çok sayıda değişiklik önerisi olması ve değişiklik önerileri üzerinde uzlaşı sağlanamaması nedeniyle öngörülenden daha uzun sürmüştü. Hollandalı milletvekili Kati Piri (S&D) tarafından kaleme alınan rapor taslağında yer alan bazı noktalar aşağıda belirtilmektedir :
• Türkiye iç politika ile ilgili icraatlarında AB üyeliği hedefini merkeze almalıdır.
• Türkiye’nin yakın zamanda kabul ettiği AB
Stratejisi’nin AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri canlandırması beklenmektedir.
• AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi noktasında bireyler arası iletişim önem taşımaktadır. Bu nedenle vize serbestisi sürecinin hızlandırılması önem taşımaktadır.
• %10 seçim barajının düşürülmesi toplumun her kesiminin siyasette temsil edilmesi için olanak sağlayacaktır.
• Reform sürecini destekleyecek bir yeni anayasaya ihtiyaç bulunmaktadır. Anayasa süreci devam etmelidir.
• Türk hükümetinin oluşturduğu yeni strateji olumlu bir gelişmedir; Yeni yasa taslaklarının hazırlığında AB Komisyonu ve gerekli olduğu durumlarda da Venedik Komisyonu ile yakın diyalog ve işbirliği içinde olunması önerilmektedir. Toplanma özgürlüğü, sivil toplum kuruluşlarının kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışmalarını sürdürebilmeleri ve mali kaynaklara erişim sağlayabilmelerine yönelik reformlar gerçekleştirilmelidir.
• Kürt sorununun çözümü için sürdürülen çalışmalar olumlu olarak değerlendirilmekte ve Türkiye’deki tüm siyasi partiler sürece destek vermeye çağrılmaktadır. AB
Komisyonu Güney Doğu Anadolu’nun ekonomik kalkınmasını desteklemek üzere Katılım Öncesi Yardım kapsamında teknik
ve mali yardım sağlamaya davet edilmektedir.
• Türk hükümetinin yolsuzluk iddialarını ele alış yöntemi endişe verici olmuştur. Dünya yolsuzluk sıralamasında Türkiye 64. sırada yer almaktadır. Yolsuzlukla mücadeleyi destekleyecek bir yasal çerçeve gereklidir.
• Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası
ile ilgili son değişiklikler yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda önemli endişelere yol açmıştır.
• İnsan Hakları Kurumu’nun bağımsız işleyen bir kurum haline gelmesi için ilgili yasanın gözden geçirilmesi gereklidir.
• Medya özgürlüğü öncelikli bir konu olarak ele alınmalı ve uluslararası standartlarda çoğulculuğun güvence altına alınması için gerekli yasal çerçeve sağlanmalıdır.
Oylama sırasında kabul edilecek olan değişiklik önerilerinin taslağa eklenmesi ya da mevcut taslaktan bazı bölümlerin çıkarılması sonrasında rapor son halini alarak Genel Kurul’da tüm milletvekillerinin oyuna sunulacaktır.
- Brüksel'de düzenlenen Avrupa Sivil Koruma İşbirliği
Forumu'na katılan AFAD Başkanı Fuat Oktay, AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Hristos Stilianidis ile birlikte Türkiye'nin Avrupa Sivil
Koruma Mekanizması'na katılımına ilişkin imzayı attı. Avrupa İnsani İşler ve Sivil Korunma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen mekanizma, afet öncesi, esnası ve sonrasında Avrupa çapında bir dayanışma ve işbirliği hedefliyor. Bu şekilde Türkiye’de bir afet meydana gelmesi durumunda Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nın yanı sıra üye ülkelerden de katkı sağlanacak. Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'nda 28 AB üyesinin yanı sıra Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Sırbistan ve Norveç yer alıyor. 
Kaynak : Murat Ürtekin