info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
Dolar Satış
:
Euro Alış
:
Euro Satış
:
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kitap Okuyana Çaylar Şirketten

Türkiye Okuyor kampanyası çerçevesinde 2 yıl önce açılan kıraathanede kitap okuyanlardan çay ve kahve parası alınmıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde başlatılan ''Türkiye Okuyor'' kampanyası çerçevesinde Kahramanmaraş'ta 2 yıl önce açılan kıraathanede, kitap okuyanlardan çay ve kahve parası alınmıyor.

Öğretmenevi yanında faaliyetini sürdüren kıraathanede haftanın belirli günlerinde bir araya gelenler, kültür, sanat ve edebiyat sohbetleri yapıyor. Öğrencilere yönelik düzenlenen okuma saatleriyle de gelenekten geleceğe kıraathane kavramı yaşatılmaya çalışılıyor. ''Sesli okuma günleri'' etkinliğinde de sesli kitap okuyanlara kitap hediye ediliyor.

Kıraathane sorumlusu eğitimci Duran Boz, yaptığı açıklamada, kıraathanenin ''şiir ve edebiyat şehri''nde önemli bir eksikliği giderdiğini söyledi.

Faaliyetlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin hazırladığı ortak projeyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklendiğini dile getiren Boz, kıraathanede bir de kütüphane oluşturulduğunu belirtti.

 

2 YILDA 30 BİN KİŞİ
Kıraathaneye olan ilginin her geçen gün arttığını aktaran Boz, 2 yılda çok mesafe alındığını, bu süre içerisinde 30 bin kişinin kıraathane kültüründen faydalandığını ifade etti.

İlk başlarda çok fazla ilgi gösterilmeyen kıraathaneye zamanlı ilginin artığını anlatan Boz, ''İlk zamanlar 'Kıraathane mi? Ne işimiz var' gibi düşüncelerin ortaya çıktığına şahit olmuştuk. Ancak geldiğimiz noktada bunların kırıldığını görüyoruz. Yerel ve ulusal bazda bir kıraathane gerçeğini burada yaşattığımızı düşünüyorum. Burada yerel ve ulusal çapta yazarlarla söyleşileri yapılıyor. Kıraathane, şiir ve edebiyat şehrinde önemli bir eksikliği gideriyor.''

Boz, kıraathanede ''sesli okuma'' günleri düzenlediklerini ve sesli kitap okuyanlara kitap hediye ettiklerini, dinleyenlerden ise çay ve kahve parası almadıklarını dile getirdi.

Eğitimci-yazar Mustafa Köneçoğlu ise Kahramanmaraş'ta açılan kıraathanenin aslına uygun bir şekilde görevini yerine getirdiğin belirtti.

Osmanlı döneminde kıraathanelerin ''okunan yerler'' olduğunu dile getiren Köneçoğlu, kentteki kıraathanenin de bu amaca hizmet ettiğini dile getirdi.

Son yıllarda ise ''Kıraathane'' denilince genelde oyunlar oynanan eğlence türü yerler akla geldiğini anımsatan Köneçoğlu, ''Burada sanat ve edebiyat adına çok ciddi bir hizmet var. Türkiye'nin bir çok yerinden gelen tanıdık simalar var. Bu kültürün yaşatılması için elimizden gelen tüm gayreti yerine getiriyoruz'' şeklinde konuştu.
 

Kaynak : AA