info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2710
Dolar Satış
:
35.3346
Euro Alış
:
36.2762
Euro Satış
:
36.3416
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Karadeniz’de Rip Akıntısı Tehlikesi

Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman İmamoğlu, Karadenizde sık görülen ve boğulmalara neden olan rip akıntısının saatte 70 kilometre hıza ulaşabildiğini, bu akıntıya karşı koymanın mümkün olmadığını söyledi.

OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman İmamoğlu, Karadeniz Bölgesi'nde görülen boğulma olaylarına rip akıntısının (çeken akıntı) neden olduğunu belirterek herkesi uyardı. Türkiye'de deniz mevsiminde boğulmaların çoğunun Karadeniz'de yaşandığını söyleyen Prof.Dr. İmamoğlu, şöyle devam etti:
 
"Karadeniz'de denize girmek için bazı şeyleri bilmek gerekir. Samsun sahili Karadeniz'e özel 'çeken akıntı' olayının yoğun yaşandığı bir yerdir. Özellikle hilal şeklindeki kıyılarda yaşanan boğulmaların en önemli nedeninin rip akıntısı ve kum kaymaları olduğu bilinmektedir. Halk arasında 'kum göçmesi veya kum kayması' olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayı, 'rip akıntılarına' neden oluyor. Rip akıntıları saniyede 1-2 metre, hatta bazen saniyede 10-20 metre hızla (saatte 35-70 km), 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ederler." 
 
Çeken akıntıların kıyıdan açığa doğru hareket eden, kısa süreli ve hızlı akıntılar olduğunu belirten Prof.Dr. İmamoğlu, şöyle konuştu:
 
"Uzun çeken akıntılarının kıyı çizgisinin karaya doğru girinti yaptığı hilal biçimli sığ kıyılarda veya deniz tabanında kıyıya paralel uzanan ön kıyı setlerinin gedik verdiği kesimlerde daha sık görülmektedirler. Dalgaların düzenini bozan kayalık ve mendirek gibi uzantıların olduğu sahillerde, ayrıca denize kalabalık girilen sahillerde bile rip akıntıları oluşabilir. Çok iyi yüzme bilenlerin bile akıntıya karşı kendilerini kurtarma şansları az olabilir." 
 
Rip akıntısı ile karşılaşılınca öncelikle paniğe kapılmamak gerektiğini söyleyen Prof.Dr. İmamoğlu, bu durumda kıyıya doğru değil, kıyıya paralel olarak yüzülmesini istedi. OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman İmamoğlu, şöyle devam etti:
 
"Ben çok iyi yüzerim bana bir şey olmaz' düşüncesi doğru değildir. Rip akıntısına kapılan biri çok iyi yüzme bilse de boğulabilir. Saatte 70 kilometre hızla giden bir akıntıya karşı kim karşı koyabilir? Şunu kesin olarak bilmeliyiz ki şimdiye kadar bir şey olmamış olması, biz iyi yüzme bildiğimizden değil, güçlü bir rip akıntısı ile karşılaşmadığımızdandır. 'Ben zaten açılmıyorum ancak belime kadar olan yerde yüzüyorum' düşüncesi yanlış. Çünkü rip akıntıları tam kıyıdan ve bilek hizasından başlar. Birçok insan ayağı yere basarken, kendini emniyette hissederken boğulmaktadır" dedi.
 
Prof.Dr. İmamoğlu, "İnsanların kalabalık olduğu yerden ayrılmıyorum, bir şey olursa yardım ederler" düşüncesinin de yanlış olduğunu anlatırken, "Çünkü rip akıntılarına bazen insanların kalabalık olarak denize girmelerinin, dalgaları kırması sebep olmakta ve toplu boğulmalara neden olmaktadır. Ayrıca yardım etmeye çalışanların da boğulduğu sık görülmektedir" diye konuştu.